Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici pronašli protein koji održava kožu mladolikom

Lepota je možda površna kategorija, ali za one među nama koji se pitaju kako održati kožu mladom naučnici su otkrili mogući odgovor u obliku belančevine koja podstiče ćelijsko nadmetanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Belančevina nazvana COL17A1 možda ne zvuči kao izvor večne mladosti, ali novo istraživanje sugeriše da obavlja veliki posao kad se radi o očuvanju mladolike strukture kože.

Belančevina deluje tako da podstiče ćelijsko nadmetanje, ključni proces kojim se održava mladost tkiva. Tim procesom se 'izguraju' slabije ćelije a podstiče razmnožavanje snažnijih.

Podmlađivanjem do izlečenjaPčele mogu da „vrate vreme u nazad“?

"Svaki dan u našoj koži netaknute matične ćelije mogu da uklone oštećene ili oslabljene matične ćelije", kaže Emi Nišimura, profesorka medicinskog fakulteta u Tokiju koja je vodila istraživanje.

Starenjem počinje proces nestajanja COL17A1 iz kože, a to podstiču i poznati neprijatelji mladolike kože poput ultraljubičastog zračenja i drugih faktora stresa. I kad se to dogodi slabije ćelije se množe što rezultira tanjom kožom koja je sklonija oštećenju i slabije zaceljuje.

SaznajteVelike bele ajkule čuvaju tajnu lečenja raka i bolesti vezanih za starenje

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature. U istraživanju su korišćeni mišji repovi koji imaju mnoge karakteristike ljudske kože. Nakon što je potvrđena važnost COL17A1, tim je odlučio da istraži može li se stimulisati protein jednom kad je osiromašen tražeći zapravo materije koje bi mogle preokrenuti proces starenja kože. Izolovali su dve hemijske materije Y27632 i apocinin i testirali ih na kožnim ćelijama s pozitivnim rezultatima.

"Primena tih materija na rane koje zahvataju čitavu dubinu kože značajno je pomogla obnovi kože", navodi se u istraživanju. Dve materije ukazuju na puteve "podsticanja obnove kože i usporavanja starenja kože", dodaje istraživanje.

U komentaru istraživanja koji je naručio časopis Nature dvoje profesora sa univerziteta Kolorado navelo je da je nadmetanje ćelija do sada bilo opsežno istraživano jedino kod voćnih mušica.

Pročitajte iNaučnici otkrili brzinu smrti: novi pogled na kraj ćelije

Istraživanje pruža "dokaze da zdrave ćelije sisavaca mogu da 'nasele' odraslo tkivo zamenjujući oštećene ili oslabljene ćelije", napisali su profesori Gana Bilusova i Džejsm DeGregori i dodali da istraživanje nudi načelne dokaze da bi se dve materije mogle koristiti u borbi protiv starenja.

"Buduća istraživanja potrebna su kako bi se utvrdilli mehanizmi ćelisjkog nadmetanja u drugim tkivima i za identificiranje materija koje mogu da preokrenu starenje u drugim organima", rekli su.

Nišimura je rekla za AFP da bi to istraživanje moglo da dovede do proizvoda poput krema i tableta koje bi zaustavile propadanje kože i podstakle obnovu. "Sarađivaćemo s farmaceutskim i kozmetičkim kompanijama za kliničku upotrebu tih materija", rekla je. Prema njenom mišljenju dodatna istraživanja bi trebalo da pokažu deluje li isti proces u drugim delovima tela koja imaju takozvane ćelije epitela poput kože.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka