Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čaj se pije dok je vruć: Nauka ovo smatra rizikom za nastanak raka

Najnovija istraživanja ukazala su na uzročno-posledičnu vezu između ispijanja vrelog čaja i raka jednjaka.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izgleda da bake nisu bile u pravu, iako su imale dobru nameru - čaj bi trebalo pustiti da se bar malo prohladi ako birate da verujete rezultatima istraživanja objavljenim u naučnom časopisu International Journal of Cancer

Saznajte4 važnih zanimljivosti o čaju i ispijanju čaja

Istraživanje koje je okupilo naučnike iz Francuske, Irana, i SAD-a ispostavilo je rezultat da je dnevni prosek ispijanja čaja, toplijeg od 60º C, 0,7l. Ova toplota čaja predstavlja veliki rizik za nastanak raka jednjaka. Sumnje za ovo postoje još od 2016. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija prvi put objavila ovaj podatak, nakon čega je u ozbiljno razmatranje rizika stupila i organizacija American cancer society.

U februaru ove godine istraživanja su potvrdili i kineski naučnici, mada nisu izneli rezultate svojih istraživanja u brojkama. U toku su i istraživanja o riziku koji proizvodi konzumiranje vrele kafe i kakaa. 

Blagodeti kofeinaDa li kafa može da produži život?

Prilikom istraživanja o „štetnostii” vrućeg čaja, ispitivano je skoro 50 000 ljudi na području Irana - gde se tradicionalno čaj konzumira svakodnevno. Ispitivanja su trajala u periodu 2004-2017. godine i svaki ispitanik je podvrgavan analizama na 10 godina.

Ovaj naučni poduhvat isključio je kriterijume kao što su pristupačnost obrazovanja, finansijski standard života i ishrana. Istraživači su vodili računa da rezultati budu što verodostojniji pa su detaljno radili na terenu - posećivali su porodice u njihovim kućama kako bi na licu mesta izmerili temperaturu čaja.

Pročitajte i Znate li kako je nastao ledeni čaj?

Od 50 000 ispitanika, njih 317 je obolelo od raka pločastog epitela - jednog od dva najčešća raka jednjaka. Ispostavilo se i da se rizik od oboljevanja smanjuje što se čaj duže hladi, a kao granična vrednost temperature pri kojoj tkivo prelazi u patološko navodi se 60º C. Ovo se objašnjava nastajanjem opekotina na tkivu jednjaka, koji na dalje formiraju mikro upalne procese, a njihovom učestalošću se oštećuje DNK. 

U Evropi ova broj obolelih od raka jednjaka je znatno manji, a kao glavni uzrok na ovom području ipak se navode pušenje, alkohol i gazirani napici.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka