Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prve kontraceptivne pilule za muškarce možda uskoro u apotekama?

Prvi pomak u osmišljavanju oralnog kontraceptiva za muškarce napravio je tim stručnjaka sa Univerziteta u Vašingtonu. Iako tvrde da su na dobrom putu, neizvesno je koliko vremena će još biti potrebno da bi se ovakav lek uspešno ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Hormonske pilule kojima se sprečava trudnoća dostupne su ženama više od 60 godina, dok na policama apoteka ne postoji ništa slično namenjeno muškarcima. Međutim, ovo bi uskoro moglo da se promeni - tim istraživača objavio je podatak da su njihove probne pilule za kontrolu trudnoće prošle testove bezbednosti.

SaznajteKako je nastala kontraceptivna pilula?

U ispitivanju koje je trajalo 28 dana niko od učesnika nije ispoljio neželjena dejstva leka - a to je problem koji je do sada pokvario svaki pokušaj da se ovakve pilule uvedu u upotrebu.

Kako pilula funkcioniše?

Naučnici navode da zahvalnost za uspešno testiranje duguju aktivnom sredstvu koje se nalazi u sastavu pilule i koje je dva hormona u jednom. Reč je o kombinaciji progesterona i modifikovanog testosterona. Ovaj hibridni molekul omogućava da se u telu uvek održavaju izbalansirani nivoi hormona. „Kombinacijom progesterona i testosterona izbegavaju se smanjen seksualni nagon i drugi zdravstveni problemi koji nastaju kao posledica izmenjenog prirodnog balansa hormona”, objasnila je doktorka Kristina Vang za Live Science. Doktorka Vang je radila na testiranju pilula na Univerzitetu u Vašingtonu, pri Školi medicine, u Sijetlu.

Kada su hormoni odvojeni, procesima u telu se identične doze oslobađaju različitom brzinom. Progesteron sprečava proizvodnju sperme i smanjuje prirodni nivo testosterona, a ako se testosteron previše smanji povećava se verovatnoća od nastajanja zdravstvenih problema poput krvnih ugrušaka, depresije itd.

Ideja je da se hormoni oslobađaju istovremeno i isto tako sinhronizovano smanjuju. „Budući da pilula koju smo osmislili sjedinjuje progesteron sa nečim što je približno slično testosteronu, takav molekul omogućava da nivo sperme bude dovoljno nizak, a da istovremeno postoji dovoljan nivo modifikovanog polnog hormona koji će održavati ostale funkcije normalnim”, istakla je doktorka Vang.

Digitalno dobaMobilna aplikacija protiv neželjene trudnoće odobrena u SAD

Od čega se sastojao postupak testiranja?

Tokom 28 dana ispitanici su podeljeni u tri grupe uzimali pilule od 200 i 400 miligrama aktivnog sastojka ili su dobijali pilule sa namenom placebo efekta. Testiranjem je utvrđena samo bezbednost leka, ne i njegova delotvornost - da bi lek delovao potrebno je između 60 i 90 dana da prođe da bi se proizvodnja sperme smanjila.

Nijedan od ispitanika nije potvrdio potencijalna neželjena dejstva - povišen krvni pritisak ili depresiju. Ipak, 22 učesnika (od ukupno 30) prijavila su pojavu akni, glavobolje, smanjenje seksualnog nagona, blagu erektilnu disfunkciju i umor, kao i povećanje telesne težine između 2 i 4 kg, u zavisnosti od doze leka. Među njima su se našle i tri osobe koje su dobijale lažnu pilulu.

„Dve strane medalje” Placebo, efekat lažnog leka

Nerazjašnjeno je još uvek šta bi se desilo ukoliko bi se pilule uzimale tokom dužeg perioda. Trenutno se sprovode tromesečna ispitivanja na pacovima i majmunima, a kada se utvrde njihovi rezultati ista istraživanja će se sprovesti na ljudima. 

Krajnji cilj je da se pilula tranformiše u injekciju, jer muškarci nisu raspoloženi da svakodnevno uzimaju pilule.

Rezultati su predstavljeni 24. marta na ENDO 2019. - godišnjoj konferenciji Udruženja Endokrinologa, a studija je objavljena nešto ranije - 1. februara u magazinu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka