Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nastaju bebe iz epruvete?

Dvadeset dve godine nakon što je ostvario svoj naučni san – rođenje bebe iz epruvete – dr Robert Edvards je 2010. godine dobio Nobelovu nagradu za razvoj vantelesne oplodnje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pokušaja in vitro oplodnje bilo je i ranije, ali nijedan nije uspešno okončan, tj. nije rezultirao rođenjem bebe, sve dok u julu 1978. godine svet nije ugledala Luiza Braun. Prva beba iz epruvete bila je simbol velike pobede na polju medicine i dala je nade milionima ljudi da će se ipak možda ostvariti kao roditelji.

Pojednostavljeno, proces vantelesne oplodnje svodi se na punkciju i „iznošenje“ jajne ćelije iz tela žene i njeno spajanje sa spermatozoidima muškarca u laboratoriji, u mikrouslovima koji nalikuju prirodnim. U to vreme i na tom mestu događa se oplodnja – dakle, in vitro, van tela. Tek oplođena jajna ćelija, zigot, počinje svoj rast – deli se na dve ćelije, pa na četiri, pa osam… Nekoliko dana nakon oplodnje embrion se vraća u telo žene, konkretno, u matericu, gde bi se i sam našao da je oplodnja izvršena prirodnim putem.

Pogledajte i Naučnici otrkili da prilikom začeća varnice lete na sve strane

Ubrzo, u slučaju da je postupak uspešan i da su svi uslovi odgovarajući, dolazi do implantacije embriona u zid materice gde on nastavlja rast i počinje novi, sasvim uobičajen život.

U prirodnim uslovima, čitav proces od oplodnje do implantacije bi se vrlo malo razlikovao: susret spermatozoida i jajne ćelije dogodio bi se ne u laboratoriji, već u jajovodu žene. Onda bi se oplođena jajna ćelija spustila u matericu gde bi posle oko nedelju dana od oplodnje došlo do implantacije embriona koji je, u međuvremenu, počeo da raste i deli se. Baš kao što je to radio embrion iz laboratorije.

Medicina je toliko napredovala da se često, sasvim rutinski, jedan broj embriona dobijenih u laboratoriji ne vraća u matericu, već se zamrzava i čuva za eventualni naredni postupak vantelesne oplodnje.

No, bez obzira na sva čovekova mešanja u prirodne procese, ovakve trudnoće i bebe koje zahvaljujući postupku vantelesne oplodnje stignu na svet, ni po čemu se ne razlikuju od drugih.

Novi svetski rekord: Par dobio blizance zahvaljujući spermatozoidima zamrznutim pre 26 godina

Iako u realnim uslovima sve nije toliko lako i jednostavno, a za pacijente koji se podvrgavaju ovom postupku često je veliko psihičko i fizičko opterećenje, danas u Srbiji živi hiljade beba začetih u laboratoriji.

Luiza Braun, prva beba iz epruvete, sada je žena u četrdesetim godinama koja ima svoje dete, začeto sasvim prirodnim putem.

Izvor: Nauka kroz priče

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka