Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 vrsta karcinoma koji sve češće pogađaju mlade ljude

Rak je sveprisutan zdravstveni problem, posebno kod starijih generacija, ali nedavno istraživanje pokazalo je da se pojava nekih oblika ove zloćudne bolesti dramatično povećava kod mladih ljudi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet Public Health, Američkog udruženja za rak analiziralo je unazad 20 godina prikupljene podataka o dijagnozama raka kod odraslih Amerikanaca u starosti od 25 do 84 godine i pronašla iznenađujuće povećanje stope oboljenja kod ljudi između 25 i 49 godina, naročito u tipovima povezanim s gojaznošću.

Pogledajte i Stručnjaci najzad imaju odgovor: Da li kanabis može da izleči rak?

Od ukupno 12 ispitanih tipova karcinoma povezanih s gojaznošću, ovih šest tipova, koji se uobičajeno javljaju kod bolesnika u 60-im i 70-im godinama, sve su prisutniji u mlađoj populaciji stanovništva:

- Kolorektalni karcinom (rak debelog creva)

- Rak endometrija

- Rak žučne kese

- Rak bubrega

- Rak gušterače

- Multipli mijelom (rak krvi ili rak koštane srži)

Saznajte i U kolikoj meri psiha utiče na razvoj raka?

Kod osoba starosti od 25 do 29 godina zabeležen je najveći porast raka bubrega, s prosečnim godišnjim porastom od 6,23 odsto, dok je u populaciji od 30 do 34 godine najveći porast zabeležen u pojavi multipli mijeloma – čak 2,21 odsto, prenosi Večernji list.

U mlađoj odrasloj populaciji primećen je i porast dve vrste karcinoma koji nisu povezani s gojaznošču:

- Gastrointestinalni tumori

- Leukemija

Pogledajte i „Tihi ubica“ koji odnosi više života nego rak dojke: 7 ranih simptoma raka pankreasa

Šta uzrokuje ovoliki porast?

Premda istraživanje nije bilo usredređeno na konkretne uzroke povećanja ovih stopa raka, pretpostavka je da je jedan od glavnih krivaca porast broja gojaznih osoba u populaciji.

Istraživanjem iz 2018. godine utvrđeno je da je prekomerna telesna težina bila uzrok do 60 odsto svih karcinoma endometrija, 36 odsto karcinoma žučne kese, 33 odsto karcinoma bubrega, 17 odsto karcinoma gušterače i 11 odsto karcinoma koštane srži koji su se dogodili 2014. godine.

Čak 40 odsto kancera može se izbeći: Rizični faktori odgovorni za većinu smrtnih slučajeva

Vezano uz rak probavnog sistema i leukemiju, naučnici smatraju da je za rast pojave ovih zloćudnih bolesti krivica na većem procentu autoimunih oboljenja, preteranoj upotrebi antibiotika i izloženosti kancerogenim materijama u okolini.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka