Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici ustanovili: Ko je stariji - muški ili ženski mozak?

Svi smo čuli za izraz "mlad u duši", ali šta je s "mladima u mozgu"? Nova studija upućuje na to da je, bar po jednom merilu, ženski mozak biološki mlađi od mozga muškarca iste starosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici su analizirali snimke mozga 200 odraslih osoba, posebno vodeći računa o smernicama metabolizma mozga za koje je poznato da se menjaju s godinama.

Na temelju raznih metaboličkih nivoa su ustanovili da je ženski mozak u proseku tri godine "mlađi" od mozga muškarca iste životne starosti.

Tokom studije u kojoj su učestvovala 84 muškarca i 121 žena, ispitanici su podvrgnuti pozitronskoj emisijskoj tomografiji (PET/CT) kako bi se izmerio protok glukoze i kiseonka u njihovom mozgu.

Pogledajte i Mozak neodlučnih osoba i onih od akcije veoma se razlikuje

Poznato je da je mozgu šećer potreban kao gorivo. Način na koji mozak metabolizuje glukozu upućuje na to kolika je njegova metabolička starost.

Ispitanici su imali između 20 i 80 godina, a rezultati istraživanja su pokazali da je mozak žena metabolički mlađi od mozga njihovih suispitanika.

Algoritmi su pokazali da je mozak ispitanica bio oko 3,8 godina britkiji u odnosu na njihovo hronološko doba, dok su muškarci delovali 2,4 godine starije od svog hronološkog uzrasta.

Pogledajte i Ljudski mozak je aktivan još neko vreme nakon smrti

Podaci su objavljeni u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Naučnici su primetili i to da se relativna "metabolička mladost" ženskog mozga poklapa s nešto dužim životnim vekom kod žena, u poređenju sa muškarcima.

"Ne možemo reći da muški mozak brže stari", kaže jedan od autora studije Manu Gojal, docent radiolog na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington Sent Luisu. "Pri 'ulasku' u zrelo životno doba njihov mozak je stariji za oko tri godine i to traje do kraja života".

Jedna od mogućih teorija je da hormoni oblikuju metabolizam mozga u mlađoj životnoj dobi, oblikujući ženski mozak po mlađem obrascu u odnosu na muški, koji se razvija kasnije.

Pogledajte i Naučnici konačno imaju odgovor: Šta uzrokuje Alchajmerovu bolest?

Metabolički "mlađi" mozak ženama može pružiti "određeni stepen otpornosti na promene povezane sa starenjem", smatraju naučnici.

Nadaju se da će da uspeju da otkriju da li imaju metaboličke razlike između muškog i ženskog mozga zaštitnu ulogu kod žena. Istovremeno su ustanovili da žene pokazuju bolje rezultate kada su posredi kognitivni testovi razumevanja i pamćenja, kao i na testovima rešavanja raznih zadataka.

"Jedan od razloga zbog kojih je kod žena kognitivno propadanje mozga manje izraženo u kasnijoj životnoj dobi je to što je njihov mozak efektivno mlađi", objasnio je Gojal.

Naučnik kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se bolje razumela ova razlika u 'starosti' mozga među polovima, kao i da bi se ustanovilo utče li ono na rizik od oboljevanja od bolesti mozga koje se vezuju uz životnu starost, poput Alchajmerove bolesti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka