Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako praznična muzika utiče na raspoloženje

U vreme praznika često smo prisiljeni da na javnim mestima iznova slušamo poznate „vesele melodije“. Naučnici upozoravaju da stalno ponavljanje istih prazničnih pesama može negativno da utiče na produktivnost i raspoloženje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izloženost neizbežnim i ponavljajućim zvukovima klasičnih svečanih pesama izaziva nevoljnost ‒ distimiju, koja se može manifestovati kao telesna bolest. To je zato što mozak postaje zasićen, izazivajući negativne reakcije. Ako ste zabrinuti zbog posla, imate novčane ili porodične probleme, stalna poplava veselih pesama za vreme praznika može pojačati vaš stres umesto da ga olakša. Isto tako, te pesme mogu odvlačiti pažnju, što utiče na produktivnost zaposlenih i iritaciju potrošača. Anketa potrošača pokazala je u izveštaju za 2011. godinu da samo 23 posto Amerikanaca uživa u prazničnoj muzici, prenosi RTS.

Klinički psiholog Linda Bler kaže da praznična muzika može biti mentalno naporna: „Ljudi koji rade u prodavnicama, moraju da ignorišu takvu muziku, jer ako to ne učine, ona ih sprečava da se usredsrede na bilo šta drugo".

Povezane vesti

Zato se savetuje da se muzika na javnim mestima (posebno u prodavnicama) prilagodi tako da ljudima ne bude dosadno. Puštanje istih božićnih pesama tokom cele praznične sezone zamara potrošače i prolaznike. Raznovrsnija muzika može očuvati dobru volju i mentalno zdravlje. Istraživanja su takođe pokazala da zimski mirisi poput bora i cimeta izazivaju prijatne emocije, tako da možete uključiti i druge receptore kada slavite praznike. Ako sve ostalo ne uspe, slušalice mogu biti dobar novogodišnji poklon.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka