Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicina i Psihologija

Najzad dešifrovan mehanizam pamćenja: Kako nastaju i nestaju sećanja?

Autor Staša Miljković
Autor Staša Miljković

Iako mozak ne možemo bukvalno napuniti, naučnici su zaključili da mozak zaista ponekad odbacuje stare "fajlove" kako bi napravio mesta za nove.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživači Scripps Research-a eksperimentisali su s voćnim mušicama i otkrili fiziološki mehanizam po kojem njihova sećanja nastaju i kasnije nestaju. Pokazalo se da jedan dopaminski neuron stoji iza oba procesa, a njihov rad objavljen je u časopisu Cell Reports.

U istraživanju su voćnim mušicama puštali različite mirise i povezivali ih sa električnim šokovima. Vremenom, insekti su naučili da izbegavaju određene mirise, a naučnici su zaključili da su muve stvorile sećanja na događaje, prenosi tportal.

Saznajte i Treba li verovati sopstvenom sećanju?

U pređašnjim istraživanjima naučnici Scripps Researcha otkrili su da su određeni dopaminergetski krugovi uključeni u stvaranje i brisanje sećanja. Sada su shvatili da se ćelijske promene događaju u oba smera - i prilikom nastanka i prilikom brisanja memorije - te da je za to zaslužan uvek isti dopaminski neuron.

Otkrilo se pritom još nešto: neuron koji stvara novo sećanje istovremeno briše i potiskuje starija sećanja.

Pogledajte i Naučnici tvrde da većina ljudi ima izmišljena prva sećanja

"Svaki put kad učite nešto novo, istovremeno stvarate novo sećanje i potencijalno ometate ili brišete neko starije. Tako se stvara ravnoteža i sprečava mozak da se preoptereti podacima", kaže Džejkob Beri, vođa istraživačkog tima Scripps Research.

Desetinama godina su naučnici proučavali proces učenja i pamćenja, usredsređeni na način na koji mozak upija informaciju i kako se ta informacija pretvara u stabilno sećanje. Tek nedavno su shvatili važnost aktivnog zaboravljanja i počeli istraživati procese koji nagone mozak da zaboravlja.

Znate li Šta je "zabrana sećanja"?

Istraživanje na voćnim mušicama rasvetlilo je i proces takozvanih retroaktivnih smetnji. Reč je o tome da nas sveže informacije ometaju u prisećanju starijih.

Mada je istraživanje obavljeno na voćnim mušicama, naučnici veruju da se ono može primeniti i na složenije organizme, uključujući ljude.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka