Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španci su najdugovečniji narod na svetu, a evo u čemu je njihova tajna

Španija će do 2040. godine prestići Japan i popeti se na tron tabele očekivanog životnog veka, navodi se u novom istraživanju Instituta za merenje i procenu zdravlja u Sijetlu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Španci će za malo više od dve decenije dostići prosečni životni vek od 85,8 godina, dok će u Japanu on biti 85,7.

Saznajte i Koliko će životni vek čoveka iznositi u budućnosti?

Španska tajna dugovečnog života sastoji se iz tri stvari – mediteranske ishrane, negovanju porodičnih veza i uređenom, besplatnom sistemu zdravstvene zaštite koji je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, sedmi najbolji na svetu.

Novinari Gardijana su u Madridu zaustavili ženu koja je izgledala kao da je bila u kasnim pedesetim, a imala je 75.

Manje kalorija, duži život: Način ishrane koji će nam znatno produžiti životni vek?

„To je maslinovo ulje, povrće, voće, riba, ne previše mesa, malo piva i vina. O da, i treba da uživate u životu, prijateljima i, pre svega, u svojoj porodici“, odgovorila je na pitanje u čemu je tajna njenog mladolikog izgleda.

Antonio Abelan iz istraživačke grupe za starenje u španskom Nacionalnom istraživačkom veću rekao je da su rezultati istraživanja u skladu sa priznatim trendom i da se životni vek u Španiji približava vrhunskim zemljama poput Japana.

Pogledajte i Ačaroli, italijanski gradić koji krije tajnu dugovečnosti

„Sigurno da je mediteranska ishrana odigrala veliku ulogu u tome, ali ključni su i društveni i porodični odnosi. Kao i druge mediteranske zemlje, Španija zaista vrednuje to porodično bogatstvo - veze i bliskost u porodici. To nije jedina niti najvažnija stvar, ali mislim da na neki način može da objasni razlike između Španije i drugih zemalja. To je bonus. Ako živite bolje, na kraju ćete živeti duže“, istakao je Abelan.

Grčko ostrvo sa tajnom dugovečnosti: Mesto gde se osamdesetogodišnjaci smatraju mladima

Na listi najdugovečnijih nacija posle Španije i Japana, na trećem mestu našao se Singapur (85,4 godine). Potom slede Portugal i Italija (84,5 godina), Izrael (84,4), Francuska (84,3), Luksemburg i Australija (84,1 godina).

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka