Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven gen koji je odgovoran za erektilnu disfunkciju

Američki naučnici otkrili su gensku varijaciju delimično odgovornu za erektilnu disfunkciju, što bi u dogledno vreme moglo da rezultira poboljšanjem lečenja, piše u članku objavljenom u časopisu Američke akademije nauke (PNAS).

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na velikom lancu ljudske DNK naučnici su detektovali posebno mesto na kojem se jedna genska varijacija povezuje s erektilnom disfunkcijom.

Kod muškaraca koji poseduju jednu kopiju ove varijacije za 26 odsto je povećan rizik od razvoja erektilne funkcije u odnosu na ostatak muške populacije, a kod grupe koja ima dve kopije opasnost je veća za 59 odsto, kaže glavni autor studije Erik Džorgenson.

Rezultati se temelje na podacima prikupljenim na 36,649 pacijenata kalifornijske neprofitne organizacije Kaiser Permanente.

Saznajte i Kako reaguje ljudsko telo tokom seksa? (VIDEO)

Po podacima iz 2007. koji se odnose na područje Sjedinjenih Država prosečno od erektilne disfunkcije pati svaki peti muškarac, ali se broj povećava s godinama života.

Za trećinu rizika od erektilne disfunkcije odgovorni su genski faktori, a od toga se dva odsto odnosi na gensku varijantu koju su otkrili Džorgenson i njegovi kolege.

Pogledajte i Zašto ne umremo nakon seksa?

Podsećaju da na ovu mušku boljku mogu da utiću gojaznost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

"Raspoloživi načini lečenja erektilne disfunkcije ne deluju na polovinu muškaraca uključenih u lečenje. Ali ako uspemo da razvijemo nove načine lečenja koji će ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo moći da pomognemo", ističe Džorgenson.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka