Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upotreba kanabisa je za tinejdžere štetnija od alkohola

Tinejdžeri koji konzumiraju marihuanu mogu da imaju dugotrajne posledice, pokazuje kanadsko istraživanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanje je pratilo 3.826 učenika, počevši od trinaestogodišnjaka. Tim je proučavao decu četiri godine. Svake godine su im postavljali pitanja o upotrebi kanabisa i alkohola i koristili kognitivne testove kako bi procenili moždane funkcije učenika. Zatim su upoređivali kako su supstance uticale na rezultate.

Tri četvrtine intervjuisanih tinejdžera priznalo je da povremeno pije alkohol. Samo 28 odsto ispitanika je upotrebljavalo marihuanu. Posledice uzimanja marihuane bile su istaknutije i duže su trajale, a pogoršavale su se uz povećanu upotrebu kanabisa.

Saznajte i zanimljivosti o kanabisu koje niste znali

Upotreba marihuane utiče na pamćenje, kontolu inhibicije i na rasuđivanje. Ove posledice bile su nezavisne od posledica upotrebe alkohola. Ovo ne umanjuje posledice nastale konzumiranjem alkohola. Obe supstance dovode do problema vezanih za učenje, pažnju i donošenje odluka. 

Efekti koje upotreba kanabisa ima na mozak osobe nisu isti za sve i zavise od nekoliko faktora: starost osobe, učestalost upotrebe, doza i trajanje. Prethodni nalazi ukazuju na to da kanabis može prouzrokovati promene aktivnosti i strukture mozga, posebno ako se koristi tokom godina u razvoju. Na primer, može da utiče na razvoj bele materije mozga, što je važno za prenos nervnih signala.

Zavirite i u Nimbin. samoproklamovanu prestonicu kanabisa

Studije su takođe istraživale vezu između upotrebe kanabisa i mentalnih bolesti. Neke korelacije su pronađene u različitim istraživanjima, ali veza nije direktna, jer su uključeni mnogi faktori. Čak i o samoj ideji, da upotreba kanabisa povećava rizik od psihoze, treba razgovarati oprezno. Ključni faktori koje treba razmotriti su porodična istorija, genetska predispozicija i zlostavljanje u detinjstvu.

Izvor: iflscience.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka