Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe pod lupom naučnika

Ambiciozna kineska studija koja prati nekoliko desetina hiljada beba i njihove majke, počela je da daje prve rezultate.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Šest godina nakon što je tim na čelu sa epidemiologom Sju Kju započeo projekat Born in Guangzhou Cohort Study pojavili su se prvi rezultati ovog istraživanja tokom kojeg su prikupljeni biološki, društveni i ekološki podaci o bebama i njihovim majkama. Dok neki od ovih rezultata imaju veoma važne implikacije po javno zdravlje građana Kine, drugi predstavljaju povod za nova istraživanja. Tako će se jedno od njih fokusirati na mikrobiome novorođenčadi.

Do sada su prikupljeni podaci o 33.000 beba i njihovih majki, a istraživači se nadaju da će taj broj dostići 50.000 u naredne dve godine. Ove, 2018, istraživači su u projekat uključili i 5000 baka sa majčine strane što pruža kompletan uvid u tri generacije unutar jedne porodice.

Jedan od prvih rezultata u vezi je sa činjenicom da je paljenje tamjana običaj koji poštuje veliki broj stanovnika južne Kine, pa samim tim i veliki broj stanovnika Guangdžoa, gde se istraživanje vrši. Tako je jednom studijom utvrđeno da izlaganje ovakvim isparenjima povećava rizik od pojave hipertenzije kod budućih majki.

Druga studija utvrdila je da su čak u 40 odsto ispitanih slučajeva lekari prepisivali progesteron trudnicama u ranoj trudnoći. Istraživači su utvrdili da upotreba ovog leka pre četrnaeste nedelje gestacije nije smanjila mogućnost prevremenog porođaja već je povećala rizik od obaveznog carskog reza i razvitka postporođajne depresije.

Osim toga, istraživači sa Pekinškog instituta za genomiku, jednog od najvećih instituta koji se bavi sekvenciranjem genoma u Kini, pokušavaju da objasne kako se mikrobiom beba rođenih vaginalnim putem razlikuje od mikrobioma novorođenčadi koja je na svet došla carskim rezom.

Drugim važnim istraživanjima baviće se Sing Sing Vej, pedijatar iz Dečje bolnice Sinsinati, u Ohaju. Ona će proučavati podatke dobijene od baka beba kako bi ustanovila zašto ćelije koje bebe dobijaju od majki mogu da žive neodređeni vremenski period u telima njihovih potomaka. Istraživanja sprovođena na miševima su pokazala da te ćelije igraju odbrambenu ulogu kada je naslednica trudna, a Vej će ispitati da li je to slučaj i kod ljudi.

Ovim pitanjima se ne bavi samo kineski tim. Norveška, Danska, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su pokušale nešto slično, ali su se projekti završavali neuspešno usled problema poput regrutacije učesnika, prevelikih troškova ii nemogućnosti da sprovedu istraživanja o povezanosti mikrobioma i bolesti.

Kineski tim je uspešno izbegao neke od ovih problema. Tako u njihovim istraživanjima učestvuju isključivo bebe rođene u Ženskom i dečjem medicinskom centru Guangdžou i to samo iz onih porodica koje planiraju da žive u ovom gradu duži vremenski period, a tim poseduje čak 1,6 miliona bioloških uzoraka. Obimna istraživanja takođe beleže i navike u ishrani učesnika, njihovo mentalno zdravlje i druge faktore koji govore o njihovom stilu života.

Izvor: Elementarijum

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka