Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega se ježimo kada slušamo muziku i šta to znači?

Da li vam se često dešava da se dok slušate muziku na koncertu naježite? Ako je odgovor "da", naučnici su otkrili šta to zapravo znači...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ovoga leta naučnici su sproveli zanimljivu studiju na britanskim muzičkim festivalima Riding (Reading) i Lids (Leeds), a cilj je bio da istraže da li ježenje kože može da bude povezano sa opštim stanjem zdravlje čoveka, ali i njegovim karakterom. 

Istraživački tim je otkrio da oni koji doživljavaju nadražaje na koži u vidu naježenosti imaju više šanse da ostvare jaku vezu sa drugima, da postignu visoke nivoe akademskih uspeha kroz svoj život, i da budu boljeg zdravlja u odnosu na one koji nemaju ovo iskustvo. 

Studija kompanije Barklikard (Barclaycard), koju su vodili Metju Sahs, profesor sa Hardvardskog univerziteta i Robin Marfi, sa Univerziteta Oksford, okupila je 100 ljudi sa festivala Riding i Lids, a potom putem uređaja za monitoring pratila njihove reakcije na muzički performans. 

Istraživači su analizirali psihološke odgovore učesnika na muziku, dok su takođe vodili seriju psihometrijskih tekstova kako bi odredili šta javljanje naježenosti govori o njima kao individuama. 

Pogledajte i Ako uživate u muzici, evo šta bi trebalo da znate o svom mozgu

U studiji je zaključeno da se kod 55 odsto Britanaca koji su se naježili dok su gledali koncert uživo na sceni njihova reakcija javilla u prvom minutm. 

Takođe, žene su češće davale emotivni odgovor na muziku - 55 odsto učesnica koje su doživele naježenost u poređenju sa 46 odsto muškaraca. 

Prema saznanjima istraživača, oni koji su se naježili najmanje jednom tokom koncerta češće se opisuju kao saosećajne osobe i prihvatljive u vezama. Osim toga, osobe kod kojih se javlja ježenje na koži lakše se drže pozitivnog raspoloženja i psihički su jače. 

"Rezultati studije Barklikarda pokazuju različite osobine ličnosti koje karakterišu ljude koji doživljavaju naježenost. Naše istraživanje takođe sugeriše da istinski povezivanje sa zabavom i javljanje ježenja na koži ima uticaj na naš opšti osećaj blagostanja i raspoloženja", kazao je Robin Marfi, jedan od autora studije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka