Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravovremena terapija: Lek uzet u pogrešno vreme možda neće biti efikasan

Kažu da sve ima svoje vreme mada to ne biste mogli da saznate ukoliko čitate uputstva za upotrebu lekova. Na većini njih piše koliko bi pilula trebalo da uzmete, ali ne i kada da to učinite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

To predstavlja problem jer „simptomi i efikasnost lečenja variraju u zavisnosti od doba dana”, kaže Majkl Smolenski, profesor biomedicinskog inženjeringa na Univerzitetu Teksas u Ostinu. Na primer, moždani udari se najčešće događaju u jutarnjim satima, a napadi astme obično noću. „Ukoliko uzmete lek u pogrešno vreme, možda neće biti efikasan... ili bi se moglo dogoditi da iskusite neželjena i toksična dejstva.”

Vodeći naučnik upozorava: Svetu preti apokalipsa, ali ne ona na koju ste pomislili

Ljudi i životinje imaju niz unutrašnjih časovnika u mozgu, organima, tkivima i ćelijama, koji su prirodno sinhronizovani s 24-časovnim Zemljinim ciklusom smenjivanja svetlosti i tame. Usklađivanje vremena za uzimanje lekova s tim cirkadijskim ritmovima naziva se hronoterapija a to polje je još uvek mnogima strano. Biolog Jorgos Paskos s Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Pensilvanija predlaže rešenje: „Više kliničkih testiranja da bi se saznalo optimalno vreme za primenu leka.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka