Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici krvnu grupu A pretvorili u 0

Naučnici Univerziteta „Britiš Kolumbija“ uspeli su da laboratorijskim testiranjima, pomoću enzima, promene krvnu grupu davaoca – tip A u univerzalni tip 0, prenosi „Bi-Bi-Si“.

  Izvor: Ilustracija: Pixabay

Naučnici veruju da su otkrili siguran način promene krvne grupe davaoca u univerzalni tip 0 (nulti), koji je često potreban u hitnim slučajevima kojima je potrebna transfuzija, a kada dođe do nestašice određenih krvnih grupa, piše Bi-Bi-Si.

U laboratorijskim testiranjima naučnici su koristili enzime koje stvaraju crevne bakterije i njima su uspeli da efikasno transformišu krvnu grupu A u krvnu grupu 0.

Enzim je svaki protein koji je u stanju katalizira neku biohemijsku reakciju u živim organizmima. Stručnjaci kažu da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro.

Naučnici su objasnili da su uz pomoć enzima iz crevnih bakterija uspeli da uklone antigene s površine crvenih krvnih ćelija davaoca (eritrocita), prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe 0.

Njihovo uklanjanje u ovom procesu izuzetno je važno jer ti antigeni mogu prouzrokovati kobnu imunološku reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imuni sistem primaoca krvi „pomisliti“ da davalac s krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i neće je napasti misleći da je strano telo.

U vanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za proveru krvne grupe pacijenta kojem je hitno potrebna krv, zbog čega službe za transfuziju u zalihama moraju imati dovoljne količine krvne grupe 0.

Izvor: rts.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka