Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se imonoćelije mogu koristiti u borbi protiv raka

Nakon decenija istraživanja i milijardi dolara potrošenih na klinička istraživanja, još uvek imamo problem sa primenom lekova protiv raka. Pacijenti i dalje primaju hemoterapiju koja je toliko neprecizna da, iako ubija ćelije raka, ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razvijaju se selektivniji lekovi, ali je njihovo prosleđivanje u tumor i dalje problematično, tako da se oni, na kraju, talože i u drugim organima ili se izbacuju kroz urin, što je potpuno rasipanje.

Imunoćelije su prilagodljiva prevozna sredstva koja putuju kroz naše telo u potrazi za znakovima bolesti i stižu do rane jedva nekoliko minuta nakon povrede. Zato – ako imunoćelije već putuju do mesta povrede ili bolesti u našem telu, zašto ne dodati još jednog putnika? Zašto ne koristiti imunoćelije da dostavimo lekove kako bismo izlečili neke od najvećih problema vezanih za oboljenja?

Elizabet Vejn je biomedicinska inženjerka  koja koristi imunoćelije da reši jedan od najvećih problema vezanih za rak. “Da li znate da se preko 90 odsto smrtnih slučajeva od raka mogu pripisati njegovom širenju? Dakle, ako možemo zaustaviti ove ćelije raka da se prošire od prvobitnog tumora ka udaljenom mestu, možemo zaustaviti rak u mestu i vratiti ljudima više njihovog života”, kaže Elizabet.

Pogledajte i "Tihi ubica“ koji odnosi više života nego rak dojke: 7 ranih simptoma raka pankreasa

U svojoj studiji, Elizabet je sa svojim kolegama odlučila da dostavi nano-česticu sačinjenu od lipida, koji su isti gradivni elementi koji sačinjavaju naše ćelijske membrane, uz dodatak dva posebna molekula. Jedan se zove e-selektin i ponaša se kao lepak koji vezuje nanočesticu za imunu ćeliju, a drugi se zove trejl. Trejl je terapeuski lek koji ubija ćelije raka, ali ne i obične ćelije. Ovi naučnici  su sproveli eksperiment na mišu tako što su ubrizgali nanočestice, i one su se skoro trenutno vezale za imunoćelije u krvotoku. Onda su ubrizgali ćelije raka da bi simulirali proces kojim se ćelije raka šire kroz naše telo. Otkrili su da su u grupi koja je dobila tretman preko 75% ćelija raka umrle ili umirale. Odnosno, manje količine ćelija bile su u mogućnosti da se prošire na drugi deo tela. Ovo se dogodilo samo dva sata nakon terapije. Mnogi novinski članci su nazivali ovo otkriće “Lepljive kuglice koje mogu zaustaviti širenje raka”.

Međutim, istraživači su se i dalje pitali – mogu li lepljive kuglice, čestice prikačene za imunoćelije, zaista zaustaviti širenje raka? Vratili su se životinjskom uzorku i pronašli su tri važna dela. Prvobitni tumori su bili manji kod lečenih životinja, bilo je manje ćelija u pokretu i bilo je jako malo ili nimalo ćelija tumora u udaljenim organima.

Ova studija predstavlja promenu paradigme, revoluciju – pomak od korišćenja lekova i njihovog ubrizgavanja i nadanja da će otići na prava mesta u telu, do korišćenja imunoćelija kao posebnih dostavljača u našem telu.

Izvor: naucnenovosti.me

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka