Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto ne možemo da odolimo hrani čak i kad smo siti?

Hrana bogata masnoćama i ugljenim hidratima posebno snažno stimuliše centar za nagrađivanje u mozgu što može dovesti do prejedanja nezdravom hranom poput čipsa ili kremastih kolača, pokazalo je novo istraživanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Verovatno pod uticajem majčinog mleka snažno reagujemo na hranu bogatu ugljenim hidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje", objašnjava Mark Titgemajer iz kelnskog instituta za istraživanje metabolizma Maks Plank koji je sproveo istraživanje u saradnji s američkim univerzitetom Jajl.

Osim u majčinom mleku u prirodi nema hrane koja je istovremeno tako bogata i masnoćama i ugljenim hidratima, napominju naučnici.

Tim stručnjaka pokazao je da i masna hrana i hrana bogata ugljenim hidratima aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina odgovornog za osećaj zadovljstva iako na različite načine. Masnoće i ugljeni hidrati u kombinaciji pojačavaju taj učinak zadovoljstva potiskujući osećaj sitosti.

Saznajte i Da li je vegetarijanska brza hrana zdrava ili ne?

"To je razlog zbog kojeg ne prestanemo jesti iako smo siti", kaže Titgemajer.

Kako bi ispitali kod ljudi sklonosti različitim vrstama hrane, naučnici su suprostavili 40 dobrovoljaca s računarima a nagrada u igri bila je hrana.

Pogledajte i U kojim gradovima je hrana najukusnija?

Hrana ponuđena u računarskoj igri bila je ili bogata masnoćama poput sira ili bogata ugljenim hidratima poput peciva ili oboje.

Kako bi došli do određene hrane ispitanici su se morali nadmetati s računarom. Naučnici su utvrdili da su se ispitanici mnogo više nadmetali za hranu koja je bila bogata i mastima i ugljenim hidratima.

Za vreme igre, naučnici su pratili aktivnost mozga dobrovoljaca uz pomoć magnetske rezonance.

Saznajte i Hoće li ova hrana uskoro nestati?

Dobijena očitavanja bila su konzistetno u skladu s rezultatima igre - područje mozga u kojem je centar za nagrađivanje bio je najsnažnije stimulisan hranom koja je imala visoki udeo i masnoća i ugljenih hidrata.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Cell Metabolism".

Izvor: N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka