Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Placenta može biti ključna za lečenje smrtonosne bolesti u trudnoći

Na stotine žena svakodnevno umre tokom trudnoće ili porođaja. Ova statistika, koju Svetska zdravstvena organizacija smatra „neprihvatljivo visokom”, odražava probleme koji postoje u svim državama, ma koliko da su prosperitetne.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Smrtnost povezana s trudnoćom u Sjedinjenim Državama tokom poslednje dve decenije u naglom je porastu.

Glavni krivac je preeklampsija, jedna vrsta kardiovaskularnog poremećaja. Karakteriše je visok krvni pritisak, otekline i povišeno prisustvo proteina u urinu majke. Preeklampsija se može lečiti, ali je i dalje odgovorna za brojne smrti trudnica – a obično rezultira prevremenim rođenjem bebe. Ona je širom sveta vodeći uzročnik smrtnosti majke i ploda, kaže Sučita Nadkarni, imunolog na londonskom Univerzitetu Kvin Meri. Cilj njenog istraživanja jeste otkrivanje ranih pokazatelja ove bolesti, koji se danas mogu ustanoviti tek u drugom ili trećem tromesečju trudnoće.

Pogledajte i Kako konzumiranje alkohola u trudnoći utiče na bebu?

Da bi napredovala u pravcu ranijeg otkrivanja, Nadkarnijeva proučava posteljicu. Ovaj organ raste u gravidnoj materici sisara da bi hranio fetus – ali to može da čini onako kako treba samo ukoliko imunosistem ispravno funkcioniše. Kada je

Nadkarnijeva izmenila taj sistem kod miševa, glavni krvni sudovi (vide se kao crveni na ivicama kriški mišje posteljice, pod brojevima od jedan do pet na slici ispod) izobličili su se (kriške od broja šest do broja devet).

Saznajte i Kako uzimanje lekova protiv bolova u trudnoći utiče na bebu?

"Trudnoća je bizarna i čudesna”, kaže Nadkarnijeva. „Kad bismo bolje razumeli kako imunosistem funkcioniše u tom stanju, tada bismo mogli da se zapitamo zašto ne funkcioniše kod preeklampsije.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka