Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven potpuno drugačiji oblik DNK u ljudskim ćelijama (FOTO)

Naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja Garvan u Sidneju otkrili su potpuno novi oblik DNK u ljudskim ćelijama.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nov oblik DNK u živim ljudskim ćelijama otkriven je prvi put.

Nazvana i-motif, otkrivena forma izgleda kao upleten "čvor" umesto dobro poznate dvostruke spirale. 

Još je nejasno kakva je funckija i-motifa, tvrde naučnici, ali veruju da bi mogla da bude "čitanje" pojedinih sekvenci DNK i konvertovanje u korisne supstance. 

Do otkrića su došli naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja Garvan u Sidneju. Oni su se već ranije susreli sa ovim oblikom DNK, ali ne unutar ljudskih ćelija, već u veštačkim uslovima u laboratoriji. 

Naučnici su tada raspravljali da li i-motif "čvorovi“ uopšte postoje u živim stvarima. Pitanje je rešila upravo nova studija objavljena u časopisu Nature Chemistry

Pogledajte i Otkriće koje može dovesti do velikog napretka u medicini: Naučnici identifikovali novi ljudski organ!

"Kada većina nas razmišlja o DNK, zamišljamo duplu spiralu“, navodi koautor studije profesor Denijel Krajst. 

"Novo istraživanje nam stavlja do znanja da postoji totalno drugačija struktura DNK koja bi mogla da bude bitna za naše ćelije“, dodaje on.

Pogledajte i Naučnici prvi put menjali gen u ljudskom telu

Kako bi detektovali novi i-motif u ćelijama, istraživači su morali da razviju nov alat. Zahvaljujući delu molekula koji pronalazi novu strukturu i povezuje se sa njom, koristeći fluorescentnu detekciju, identifikovali su brojne zelene površine u jezgru ćelije. 

"Ono što nas najviše uzbuđuje jesu te zelene tačke – i-motifs – koje se pojavljuju i nestaju sve vreme, zbog čega znamo da se formiraju, rastvaraju i ponovo formiraju“, navodi doktor Mahdi Zerati, čija istraživanja potkrepljuju nalaze studije. 

Utvrđeno je da se i-motif-i formiraju na pojedinim mestima odakle se aktivno čitaju informacije sa molekula DNK. Pojavljuju se i na promoterima koji kontrolišu da li se geni uključuju ili isključuju. 

Pogledajte i Neverovatan rezultat Nasinog eksperimenta sa blizancima: Boravak u svemiru menja DNK!

"Čini se kao da postoje da pomažu uključivanju gena i utiču na to da li se gen čita ili ne“, dodaje Zerati. 

Naučnici se nadaju da će buduća saznanja pomoći u shvatanju da li novi oblik DNK može uticati i kako na naše zdravlje ili bolesti.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka