Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pacijenti s ovom krvnom grupom su u većoj opasnosti od smrtnog ishoda

Na odeljenju za hitni prijem hirurzi neretko moraju da ulože nadljudske napore da bi spasili nečiji život, ali rezultati japanske studije upućuju na to da na njihov uspeh, uz brojne okolnosti utiče i krvna grupa pacijenta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rezultati novog istraživanja, čija je svrha bila analizirati stopu smrtnosti kod 900 teško povređenih pacijenata primljenih na odeljenje za hitnu pomoć jedne tokijske bolnice, pokazali su da su osobe s određenim tipom krvne grupe u većoj opasnosti od smrtnog ishoda. 

"Gubitak krvi jedan je od glavnih uzroka smrti teško povređenih pacijenata. Zato smo istražili moguću povezanost različitih tipova krvnih grupa i smrtnog ishoda. Želeli smo da ispitamo hipotezu po kojoj preživljavanje nakon teške povrede zavisi od tipa krvne grupe", izjavio je doktor Vataru Takajama iz Univerzitetskog i medicinskog centra u Tokiju. 

Saznajte i Zašto postoje različite krvne grupe?

Takajama i njegovi saradnici prikupili su podatke o 901 pacijentu dovezenom na hitni prijem nekoliko tokijskih bolnica s vrlo teškim povredama u razdoblju izeđu 2013. i 2016. Podaci su pokazali da su izgledi da pacijenti s krvnom grupom "0", koju je imala gotovo jedna trećina (32 odsto) pacijenata uključenih u studiju, podlegnu teškim povredama bili puno veći.  

Stopa smrtnosti među pacijentima s krvnom grupom "0" iznosila je 28 odsto, što je gotovo tri puta više od stope smrtnosti kod ostalih pacijenata ukjlučenih u studiju, koji su su imali ostale krvne grupe. Kod njih se radilo o 11 odsto.

Pogledajte i Dvadeset činjenica koje sigurno niste znali o krvi

Razlika je velika, ali zbog čega je tako?

S obzirom na to da se radilo o opservacijskoj studiji, naučnici su objasnili da je nemoguće dati precizan odgovor, ali veruju da je jedan od razloga manja sklonost zgrušavanju kod određenih krvnih grupa. Kod krvne grupe "0" poznata je smanjena sklonost koagulaciji nego kod ostalih tipova krvnih grupa.  

Otkrijte i Kako smo otkrili krvne grupe?

"Rezultati nekoliko studija pokazali su da je kod pacijenata s krvnom grupom '0' sposobnost zgrušavanja krvi bila niža za 25 do 30 odsto nego kod pacijenata s ostalim krvnim grupama, što je kod njih povećavalo rizik od prekomernog krvarenja", objasnili su autori studije.  

Pogledajte i SMRTONOSNE NAVIKE: Pet stvari koje su štetne koliko i PUŠENJE

"Uzrok je takozvani Von Willebrandov faktor (vWF), krvni glikoprotein koji ima ključnu ulogu u primarnoj hemostazi (zaustavljanju krvarenja), posebno u mikrovaskulaturi. Za dobru hemostazu, odnosno zaustavljanje krvarenja iz oštećenog krvnog suda, potrebno je združeno delovanje trombocitnih i plazmatskih faktora zgrušavanja. Hemostaza obuhvata nekoliko procesa: sužavanje krvnih sudova, stvaranje trombocitnog čepa, formiranje krvnog ugruška (koagulacija) i stabilizaciju krvnog ugruška ili njegovo razlaganje (hemolizu)", objasnili su autori studije.  

Pogledajte i Komarci najviše napadaju ljude s ovom krvnom grupom

Ako je njihova hipoteza tačna, smanjena sklonost koagulaciji kod krvne grupe "0" može prevagnuti kada su posredi pozitivne strane najčešće krvne grupe, istovremeno najprikladnije za hitnu transfuzijsku medicinu.  

Doktor Takajama i kolege ističu da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti dokazale njihove pretpostavke i pomnije istražiti pretpostavku o češćem smrtnom ishodu zbog krvarenja kod osoba s krvnom grupom "0".  Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Critical Care". 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka