Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksperiment koji je izazvao podeljene reakcije: Naučnici uspeli da održe u životu mozak svinje izvan tela

Američki naučnici objavili su da su uspeli 36 sati u životu da održe mozak svinje izvan tela zahvaljujući sistemu za cirkulaciju kiseonikom bogate tečnosti, prenose svetske agencije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici koje je vodio neuronaučnik sa univerziteta Jejl Nenad Šestan kažu da mozak nije bio svestan i dodaju da bi njihov poduhvat mogao da pomogne istraživanju rada mozga i proučavanju eksperimentalnih terapija za bolesti poput raka ili demencije, piše britanski Gardijan.

Istraživanje, o kojem je piše časopis MIT Technology Review, a o kom je Šestan govorio na skupu Nacionalnog instituta SAD-a za zdravlje (NIH) u martu, izazvalo je podeljene reakcije u naučnoj zajednici.

Ana Devor, neuroznaučnica s kalifornijskog univerziteta u San Dijegu, ocenila je za MIT Technology Review, da bi to istraživanje moglo da pomogne istraživačima u utvrđivanju veza između moždanih ćelija i omogućiti im da slože "atlas mozga".

Ali drugi su brzo istakli da to ne znači da ljudi u bliskoj budućnosti mogu da očekuju da će prevariti smrt, i da nije moguće transplantovati mozak u novo telo.

"Mozak te životinje ničega nije bio svestan, snažno sam uveren u to", rekao je na skupu NIH-a Šestan.

Pogledajte i Naučnici stvorili hibrid čoveka i ovce

Ali napomenuo je da se postavlja puno etičkih pitanja. "Hipotetički, neko može uzeti tu tehnologiju i poboljšati je, i vratiti nečiju moždanu aktivnost. To je obnavljanje ljudskog bića. Ako bi ta osoba imala pamćenje, potpuno bih se prestravio".

Frensis Edvards, profesorka neurodegeneracije s londonskog University Collegea, rekla je za Gardijan da bi istraživanje moglo biti korisno istraživačima, ali nije verovano da bi se ono moglo primeniti na ljudima, tako da odbacuje zamisao o transplantacijama.

"Bio bi veliki, gotovo nemoguć korak da se do ove tačke dođe s ljudskim mozgom. I kod svinje i kod čoveka, celi mozak je dostupan samo po smrti, ali kod svinje uzimate zdravu životinju i možete kontrolisati kada i kako će uginuti i odmah uzeti mozak. On mora biti ohlađen u roku od nekoliko minuta i ponovno zagrejan kada se snabde kiseonikom", rekla je.

Pogledajte i U Indoneziji snimljena "najružnija svinja na svetu" (VIDEO)

To ne bi bilo moguće kod ljudi, rekla je i napomeula da bi, u slučaju kada bi kod čoveka bila proglašena moždana smrt, "do trenutka kada bi mozak bio dostupan ovaj bio uveliko oštećen".

Mediji su preneli da su Šestan i njegove kolege upotrebili više od 100 svinja čije su mozgove dobili iz klanice. Istraživači su potom koristili sofisticirani sistem pumpi, grejača i veštačke krvi pod imenom BrainEx kako bi ćelije održali u životu uspostavljajući cirkulaciju tečnosti s kiseonikom kroz organ.

Pogledajte i Urađena prva operacija presađivanja glave na čoveku

To nije prvi put da je mozak životinje održan u životu izvan tela. Prethodno je to postignuto sa zamorcima, a Edvards napominje da su moždano stablo i srca glodara, uključujući miševe, takođe održavani izvan tela.

Ali dodaje da je novi iskorak ipak impresivan. "Impresivan deo je da su, izgleda, uspeli da dovedu kiseonik do celog velikog mozga".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka