Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvijena vakcina koja bi mogla da obezbedi univerzalnu zaštitu od gripa

Tim naučnika sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu objavio je rezultate prvih testiranja vakcine koja bi u budućnosti mogla da bude zaštita od velikog broja sojeva virusa gripa

  Izvor: Foto: Profimedia

Na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu razvijena je vakcina koja bi mogla da obezbedi univerzalnu zaštitu od gripa. Virus gripa se javlja u više različitih sojeva, a vakcina nije efikasna protiv svih, pa se zato pravi za jednu sezonu. Sledeće godine verovatno neće biti odgovarajuća pa se preporučuje ponovno vakcinisanje jer se virusi stalno adaptiraju kako bi izbegli odgovore imunskog sistema.

Grip uzrokuju virusi iz porodice Orthomyxoviridae, a reč influenca potiče od latinske reči influentia, koja znači „uticaj“ i povezuje se sa starim i neutemeljenim verovanjem da ova bolest nastaje pod uticajem nebeskih tela. Tokom Drugog svetskog rata dokazano je da se grip može kontrolisati pomoću vakcina, a prve su razvijene upravo za potrebe vojske.

Princip po kome funkcioniše nova vakcina, od koje se očekuje da bude univerzalna, zasniva se na funkciji interferona, proteina koji stvara imunski sistem kao odgovor na više različitih patogenih faktora. Ovo je prva linija odbrane, ali virusi evoluiraju tako da ograniče proizvodnju ovog proteina i tako ostanu neprimećeni, poput uspavljivanja straže pre pljačke.

Otkrijte i Zbog čega su vakcine od krucijalne važnosti

Istraživački tim sa Kalifornijskog univerziteta je četiri godine proučavao genom gripa kako bi upoznao sve mutacije koje utiču na odgovor interferona, bilo tako što ga koče ili što ga poboljšavaju. Uočili su osam mutacija koje čine gene gripa ostetljivijim na interferon, a zatim su ovih osam mutacija kombinovali u nov soj virusa koji bi mogao da izazove jak imuni odgovor inficiranog domaćina. Novodobijeni soj bi mogao da postane osnova vakcine protiv gripa sa najširom efikasnošću do sada, koja je do sada testirana samo za dva soja H1N1 i H3N2.

Pogledajte i 4 najčešće zablude o vakcinama

Vakcina je testirana na nekoliko laboratorijskih miševa i feretki, na kojima se obično i testiraju vakcine protiv gripa, i nisu uočene nikakve negativne posledice, dok je sa druge strane primećen jak imun odgovor. Kako bi bilo potvrđeno da je ova vakcina dobra zaštita protiv gripa, potrebno je da se testira i za druge sojeve, ali i druge tipove gripa. Potrebno je i da se testira na više različitih vrsta životinja pre nego što otpočnu klinička testiranja na ljudima.

Izvor: Elementarium.cpn.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka