Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon 13. godine mozak više ne proizvodi neurone za pamćenje

Područja ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju s proizvodnjom neurona oko trinaeste godine života, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja američkih i španskih naučnika.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Otkriće koje bi moglo da izmeni područje neuronauke dovodi u pitanje dosad poznato gledište po kojem hipokampus nastavlja s proizvodnjom neurona, važnih zbog prenosa informacija u mozgu, sve do odrasle čovekove dobi.

Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Verovalo se i da bi se podsticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odraslom uzrastu) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starijoj životnoj dobi. 

"Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i dece ustanovili smo da "nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih ćelija koje proizvode nove neurone" u hipokampusu osoba starijih od 18 godina", rekao je koautor studije sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku, Arturo Alvares.

Saznajte i Da li zaista koristimo samo 10 odsto mozga?

"Pronašli smo određen broj neurona kod dece do godinu dana i još nešto kod dece u uzrastu između sedam i 13 godina", dodao je naučnik. "Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je "hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen to000kom razvoja mozga fetusa", dodao je.

Naučnici su pronašli nove neurone u nekim drugim delovima mozga, preciznije u matičnim ćelijama mozga. Kažu da moraju da sprovedu dodatna istraživanja na ostalim delovima mozga kako bi ustanovili da li se i tamo događa neurogeneza.

"Rezultati će bez sumnje podstaći polemike", rekao je za časopis Nature neuronaučnik Džejson Snajder sa Univerziteta Britanske Kolumbije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka