Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici stvorili hibrid čoveka i ovce

Samo godinu dana nakon što se u javnosti pojavila vest da je stvoren hibrid čoveka i svinje, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji uspeli su da u laboratorijskim uslovima stvore hibrid ovce i čoveka.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ovčiji embrion ubačen je u ljudske ćelije, sa ciljem da se u budućnosti omogući uzgajanje organa i tkiva za transplantaciju u životinjama, prenosi Gardijan.

"Čak i oni organi kod kojih je prisutno najveće poklapanje, poput organa jednojajčanih blizanaca, brzo propadaju jer ih imunološki sistem primaoca neprestano odbacuje", izjavio je doktor Pablo Ros, vodeći naučnik istraživanja. 

"Himere", kako se naziva ova vrsta organizama, takođe bi mogle da budu korišćene za testiranje lekova, jer bi na njih reagovale na isti način na koji reaguju i ljudi. 

Ros je rekao za britanski Telegraf da ovi embrioni, koji su se razvijali u telu ovce tri nedelje pre nego što su uništeni, imaju više prednosti u odnosu na svinjske, uključujući lakšu proizvodnju putem vantelesne oplodnje. 

Ros ističe da se, uprkos ovom uspehu, pred naučnicima nalazi dug put. 

Pogledajte i Kako su nastale pčele ubice: Priča o naučnom eksperimentu koji je krenuo po zlu

"Na 10.000 ovčijih ćelija, embrion je sadržao samo jednu ljudsku. Potrebno je da odnos bude najmanje 100:1 da bi se ova metoda smatrala uspešnom", rekao je. 

Tu su takođe i brojna etička pitanja. 

"Ako ljudske ćelije dospeju u mozak životinje, i njena inteligencija počne da se menja, nipošto ne bi trebalo da nastavimo ovaj eksperiment", objasnio je. 

Ipak, njegov kolega doktor Hro Nakauči kaže da postoje male verovatnoće za takav scenario. 

Pogledajte i Naučnici prvi put klonirali majmune - da li su ljudi sledeći? (VIDEO)

"Udeo ljudskih ćelija u embrionu je vrlo mali. Nije kao da pravimo svinju sa ljudskim licem ili ljudskim mozgom", rekao je. 

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za naučni napredak u Teksasu.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka