Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U kolikoj meri psiha utiče na razvoj raka?

Da li pozitivnim razmišljanjem možemo sprečiti razvoj bolesti?

  Izvor: Foto: Profimedia

Široko je rašireno uverenje da je uzrok raka psihološki. U reprezentativnom istraživanju Nemačkog centra za istraživanje raka čak 61 odsto ispitanika složilo se s tvrdnjom da psihički stres može da uzrokuje rak. Ipak, jasnih dokaza za to nema.  

"Opšte prihvaćeno mišljenje je da možete dobiti rak na temelju svog raspoloženja, stresa na radnom mestu ili zbog toga jer ste, recimo, izgubili voljenu osobu.. Ipak, to nije je održivo", kaže psihoonkolog Imad Matouk iz univerzitetske bolnice u Hajdelbergu. 

Prema njegovom mišljenju rak se razvija zbog nekoliko faktora: genetske predispozicije, rizičnog ponašanja poput pušenja ili čiste slučajnosti. 

Pogledajte i „Tihi ubica“ koji odnosi više života nego rak dojke: 7 ranih simptoma raka pankreasa

Nema nikakvih dokaza da pozitivnim stavom možete izbeći rak, kaže Matouk koji je zato vrlo skeptičan prema "pozitivnom razmišljanju" kakvo se često propagira u knjigama o samopomoći.

Iako psiha ne može da izleči rak, može pomoći u kvalitetu života pacijenata, naročito u ranoj fazi bolesti kada još imaju osećaj da nad njom imaju nekakvu kontrolu, napominje Matouk. 

Naime, oko 30 odsto pacijenata razvije psihološke probleme kao posledicu bolesti. Postoje tehnike opuštanja koje mogu ublažiti uznemirenost i strah. Mnogima od njih potrebna je i psihoterapija. 

Pogledajte i Smrtonosne navike: Pet stvari koje su štetne koliko i pušenje

I način na koji drugi ljudi reagiraju na rak može biti težak za one obolele. "Članovi porodice i prijatelji mogu pomoći, ali mogu biti i dodatni teret", kaže direktorka Nemačkog infomativnog centra za rak, doktorka Suzan Veg Rames.

Ona ih savetuje da ne rade ono što bi sami očekivali u istoj situaciji, nego da direktno pitaju pacijenta šta mu treba. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka