Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici napravili test za rano otkrivanje Alchajmerove bolesti

Alchajmer je najčešći oblik demencije, bolesti propadanja mozga čije lečenje godišnje košta 604 milijarde dolara, a naučnici su sada razvili krvni test kojim se, i pre pojave prvih simptoma, može otkriti bolest.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Japanski i austalijski naučnici razvili su krvni test kojim se, i pre pojave simptoma Alchajmerove bolesti na jeftin i precizan način mogu detektovati beta amiloidi, toksične belančevine iz masnih membrana koje okružuju nervne ćelije, a povezuju se s razvojem ove bolesti.

Beta-amiloidi su lepljive hemikalije od kojih postupno nastaju naslage belančevina koje podstiču upalni proces.

Rezultati istraživanja značajan su korak u razvoju krvnih testova čiji je cilj što ranije otkrivanje demencije, kaže direktor japanskog Nacionalnog centra za istraživanja na području gerijatrije i gerontologije, Kacuhiko Janagisava.

Pokazalo se da je tačnost novog krvnog testa viša od 90 odsto, a naučnici su ga ispitali na tri grupe ispitanika starosti između 60 i 90 godina - na zdravoj grupi, onoj s blagim gubitkom pamćenja i na pacijentima obolelim od Alchajmera.

Pogledajte i Umetnik kome je ustanovljen Alchajmer crtao autoportrete sve dok nije mogao da se seti svog lica

Iako tvrde da je reč o ranoj fazi istraživanja i da je potrebno sprovesti dodatna ispitivanja, ne kriju zadovoljstvo i tvrde da su rezultati obećavajući.

Alchajmerova bolest ima vrlo dugu predkliničku fazu i počinje godinama pre nego što pacijenti imaju bilo kakve simptome gubitka pamćenja. Ona utiče na oštećenja u mozgu puno pre dijagnostikovanja pa brojna istraživanja novih lekova propadnu zbog toga što je mozak pacijenata kojima se daju lekovi već jako zahvaćen bolešću.

Zbog toga i postoji velik broj testova za ovu bolest.

Jedna od metoda je pokušati detektovati beta amiloide koji se razvijaju tokom bolesti. Od ranije je poznato da se mogu otkriti skeniranjem mozga, ali reč je o skupim i nepraktičnim metodama, kaže profesor Kolin Masters sa univerziteta u Melburnu.

Japanski i australijski naučnici prvi put su ustanovili da se s 90-postotnom tačnošću u krvi mogu otkriti molekuli koji stvaraju beta amiloidne grupe belančevina.

Pogledajte i 10 ranih simptoma Alchajmerove bolesti 

Novim pristupom su tražili fragmente amiloida koji završavaju u krvi. Procenom odnosa tipova amiloidnih fragmenata, uspeli su precizno da predvide nivo beta amiloida u mozgu.

"Istraživanje koje smo sproveli od velikog je značaja, jer smo prvi put ustanovili povezanost beta amiloida iz krvne plazme s mozgom i sa cerebrospinalnom tečnošću", rekao je dr. Abdul Haji s Kraljevskog koledža (King's college) u Londonu.

Nije zanemarivao ni to što je ovakav test puno jeftiniji od skeniranja mozga i što "potencijalno omogućuje širi klinički pristup i učinkovitu analizu stanja među stanovništvom", smatra dr. Haji.

Alchajmer je najčešći oblik demencije, bolesti propadanja mozga čije lečenje godišnje košta 604 milijarde dolara.

Od Alchajmera boluje 44 miliona ljudi u svetu, a očekuje se da će se taj broj do 2050. utrostručiti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka