Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove žene imaju veće šanse da obole od karcinoma

Rezultati objavljeni u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka pokazuju koje žene su pod većim rizikom da obole od raka dojke, gastrointestinalnih tumora i raka kože.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Žene koje rade noćne smene imaju veći rizik od dobijanja karcinoma od onih koje rade po danu, pokazuju rezultati objavljeni u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka "Epidemiologija kancera, biomarkeri i prevencija".

Rezultati studije pokazuju da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože kod 41 odsto žena, rakom dojke kod 32 odsto, te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 odsto žena.

„Tihi ubica“ koji odnosi više života nego rak dojke: 7 ranih simptoma raka pankreasa

Kod žena koje godinama rade noćne smene, posebno medicinskih sestara, rizik od razvoja nekih tipova karcinoma veći je za 20 odsto nego kod osoba koje rade u dnevnim smenama.

Reč je, pre svega, o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože.

Studijom su obuhvaćeni rezultati 61 analize u kojima su prikupljeni podaci o 114.628 slučajeva raka u Severnoj Americi, Evropi, Australiji i Aziji.

Saznajte i Zašto rak najčešće napada određene organe?

Naučnici su proveravali u kojoj meri noćni rad tokom dugog niza godina utiče na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije.

Sprovedena je još jedna analiza o uticaju noćnog rada na razvoj šest tipova karcinoma među medicinskim sestrama sa rezultatima koji su dali iste perametre.

Novi korak u lečenju najopakije bolesti današnjice: Visoka doza vitamina C ubija ćelije raka?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka