Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kancerogen prve grupe: Alkohol oštećuje matične ćelije i izaziva tumore

Alkohol oštećuje ćelije zadužene za proizvodnju nove krvi, rezultati su najnovije studije koja objašnjava vezu između konzumiranja alkohola i kancera.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Unosom alkohola u telu nastaje štetna hemikalija koja može trajno da ošteti DNK matičnih ćelija, čime se povećava rizik od nastanka raka, zaključak je istraživanja britanskih naučnika.

"Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim ćelijama. Iako se neka oštećenja događaju slučajno, naši nalazi ukazuju na to da unošenje alkohola povećava rizik od takvog vrsta oštećenja", rekao je profesor molekularne biologije Ketan Patel, jedan od vodećih istraživača. 

Srbija na 12. mestu: Mapa država u kojima se najviše konzumira alkohol (FOTO)

Istraživanje je sprovedeno na miševima, a naučnici su koristili analizu hromozoma i sekvenciranje DNK prilikom utvrđivanja štete nastale acetaldehidom, štetnom supstancom koja nastaje kada organizam razgrađuje alkohol. 

Miševima je davan razređen alkohol, nakon čega je procenjivan uticaj alkohola na DNK životinja. Nalazi ukazuju na to da acetaldehid može da prekine i ošteti DNK unutar matičnih ćelija, čime se trajno menja DNK sekvenca u tim ćelijama. 

"Tihi ubica“ koji odnosi više života nego rak dojke: 7 ranih simptoma raka pankreasa

Nalazi istraživanja pružaju detaljniji uvid u načine na koje alkohol uvećava rizik od pojave raka dojke, creva i pet drugih vrsta raka. 

Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene ogranizacije klasifikuje alkohol kao kancerogen prve grupe pozivajući se na "ubedljive dokaze" da alkohol izaziva rak u ljudskom organizmu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka