Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je nemoguće zaustavi starenje?

Kreme, lekovi, vremenske mašine, eliksiri mladosti... Zbog čega ništa ne može da spreči proces starenja?

  Izvor: Foto: Profimedia

Najnovije istraživanje sa Univerziteta u Arizoni pokazuje da je matematički nemoguće zaustaviti starenje kod svih višećelijskih organizama, kako tvrdi Džoana Masel, profesorka ekologije i evolucione biologije sa Univerziteta u Arizoni i autorka istraživanja.

Istraživanje koje sa matematičke strane posmatra starenje, objavljeno je nedavno u prestižnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. U njemu profesorka Masel i njen asistent Pol Nelson pobijaju tvrdnje jednog dela stručne javnosti da je starenje moguće zaustaviti kada među organizmima postoji proces prirodne selekcije. Jedan način da se ovo desi je da se iskoristi konkurencija između ćelija kako bi se eliminisale one trome, lenje ćelije, koje loše funkcionišu i koje se povezuju sa starenjem, pri čemu bi ostale ćelije bile netaknute. Masel i Nelson smatraju da takvo rešenje, ipak, nije nimalo jednostavno.

Otkrijte i Koji faktori utiču na to kako starimo?

Oni objašnjavaju da se dve ključne stvari dešavaju na nivou ćelija svakog organizma kada on počne da stari. Prvo, ćelije se usporavaju i počinju da gube funkcije, pa tako na primer sedimo zato što ćelije kose prestaju da stvaraju pigment. Drugo, neke ćelije povećavaju stopu rasta, što može da dovede do stvaranja ćelija raka. Kako starimo, tako i naš organizam ima tendenciju da stvara ćelije raka u telu, čak i ako nemamo nikakve simptome bolesti.

Masel i Nelson objašnjavaju da čak i kada bi proces prirodne selekcije bio savršen i dalje bismo starili zato što ćelije raka prilikom tog takmičenja među ćelijama varaju. Iako većina ćelija tokom godina počne polako da gubi funkcije i prestane sa rastom, ima i onih ćelija koje rastu kao „lude“, kaže Nelson. Upravo zato nemoguće je usavršiti proces selekcije. Oslobađanje od tromih ćelija koje gube funkciju dovelo bi do razmnožavanja ćelija raka, a usporavanje ćelija raka omogućilo bi akumuliranje tromih ćelija.

Pogledajte i Slovenački naučnici otkrili gen koji uzrokuje sindrom ubrzanog starenja

Masel i Nelson su došli do matematičkog rešenja koje pokazuje da je nemoguće rešiti oba problema i u isto vreme se rešiti i tromih i ćelija raka i to je, prema Nelsonovim rečima, nešto što moramo da prihvatimo ako hoćemo da budemo višećelijski organizmi.

Izvor: Elementarium.cpn.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka