Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dešava sa telom kada prestanemo da vežbamo?

Pogledajte šta se događa sa našim organizmom kada u potpunosti prestanemo da se bavimo fizičkom aktivnošću.

  Izvor: Foto: Video printcreen

Svakome se dogodi da preskoči trening ili dva, što nije "smak sveta". Ali, šta se događa sa našim organizmom kada u potpunosti prestanemo da vežbamo?

Prva nedelja 

Vaša izdržljivost već počinje da opada. Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za pet odsto, što znači da do vaših mišića dolazi isto toliko manje kiseonika, odnosno energije. Ukoliko biste pokušali da pretrčite pet kilometara za 20 minuta, vaše vreme bi bilo 10 sekundi duže. 

Druga i treća nedelja 

Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 12 odsto, snaga u mišićima opada, mišićne ćelije se smanjuju. S druge strane, rastu masne ćelije. Vreme koje bi vam bilo potrebno da pretrčite 5 kilometara sada je duže za 60 sekundi. 

Četvrta, peta, šesta i sedma nedelja 

Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 12-15 odsto, mišićne ćelije su još manje, masne ćelije su toliko porasle da možete imati utisak kao da ste otečeni. Potrebno vam je tri minuta više da pretrčite 5 kilometara. 

Dva meseca 

Maksimalna potrošnja kiseonika manja je za 26 odsto. Takođe bi najbolje bilo da prestanete da merite vreme koje vam je potrebno da pretrčite pet kilometara, jer ćete se prilično oneraspoložiti. 

Ako nastavite ovako, rizikujete:

  • visok krvni pritisak
  • visok nivo holesterola u krvi
  • razvoj određenih kardiovaskularnih bolesti
  • gojaznost
  • depresiju
  • nizak nivo samopouzdanja

Nakon napornog treninga je vrlo važno odmoriti se, ali bi umesto izležavanja najbolje bilo da se odlučite za aktivni oporavak. Pasivan oporavak će još više doprineti gubljenju snage i izdržljivosti. 

Pogledajte video-snimak:

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka