Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čak 40 odsto kancera može se izbeći: Rizični faktori odgovorni za većinu smrtnih slučajeva

Četrdeset odsto slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti moglo bi se izbeći ili smanjiti kad bi se primenila odgovarajuća preventivna strategija, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika.

  Izvor: Foto: Profimedia

Oko 42 odsto svih slučajeva raka ili 659.640 od 1,57 miliona dijagnostikovanih slučajeva i 45,1 odsto smrtnih ishoda te bolesti (265,150 od 587,521) moglo bi se sprečiti, tvrde autori studije utemeljene na podacima iz 2014. koja je sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, a objavljena u medicinskom časopisu CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Najviše je obolelih, a posledično i smrtnih slučajeva od karcinoma povezanih s uživanjem duvana, odnosno s pušenjem: reč je o 19 odsto ili 298,970 slučajeva. Od posledica ove vrste karcinoma umre 28,8 odsto ili 169,180 obolelih.

Gojaznost je na drugom mestu, daleko iza uživanja u duvanu, alki ipak, u 7,8 odsto slučajeva rezultira razvojem karcinoma, a procenat smrtnih slučajeva je 6,5.

Na trećem mestu je alkoholizam koji utiče na razvoj raka u 5,6 odsto slučajeva i za posledicu ima smrtni ishod u četiri odsto slučajeva.

Pogledajte i „Tihi ubica“ koji odnosi više života nego rak dojke: 7 ranih simptoma raka pankreasa

Na četvrtom mestu je preterano izlaganje ultraljubičastim zracima - utiče na razvoj raka u 4,7 odsto slučajeva, a procenat smrtnih slučajeva je 1,5 odsto.

Sledi fizička neaktivnost koja razvojem raka rezultira u 2,9 odsto slučajeva, a za posledicu ima smrtni ishod u 2,2 odsto slučajeva.

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 odsto stanovništva, a rezultira smrću u 2,7 odsto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 odsto slučajeva, a smrtnost iznosi 1,1, odsto.

Po podacima iz 2014. pacijenti najčešće obolevaju od raka pluća, a u 81,7 odsto slučajeva uzročnik je pušenje. Ono se povezuje sa 73,8 odsto slučajeva raka grkljana, 50 odsto raka jednjaka i 46,9 odsto raka bešike.

Saznajte i Zašto rak najčešće napada određene organe?

Gojaznost su naučnici povezali s razvojem 60,3 odsto slučajeva raka vrata materice, trećinom svih slučajeva karcinoma jetre, 11,3 odsto raka dojke i 5,2 odsto slučajeva raka debelog creva.

Konzumacija alkohola odlučujuć je faktor kod gotovo polovine slučajeva raka usne šupljine i ždrela kod muškaraca i četvrtine kod žena.

Gotovo 25 odsto slučajeva raka jetre kod muškaraca i 11,9 odsto kod žena povezuje se s konzumacijom alkohola, a kod žena u 16,4 odsto slučajeva utiče na razvoj raka dojke.

Izlaganje ultraljubičastim zracima odgovorno je za 96 odsto slučajeva nastanka melanoma kod muške populacije i za 93,7 odsto slučajeva pojave melanoma kod žena.

Izvor: Hina

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka