Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili odakle potiče ljudska svest?

Uprkos važnoj ulozi koju igra u našim životima čineći nas onakvima kakvi jesmo, mi zapravo znamo veoma malo o tome kako svest zapravo funkcioniše.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svest je definisana kao sveukupnost doživljaja i psihičkih procesa u pojedincu ili društvenoj zajednici, sposobnost osobe da doživi i oseća. Uprkos važnoj ulozi koju igra u našim životima čineći nas onakvima kakvi jesmo, mi zapravo znamo veoma malo o tome kako svest zapravo funkcioniše.

Naučnici trenutno veruju da je svest čine dve komponente: uzbuđenje i svesnost. Prvu reguliše moždani stub, ali prirodno poreklo drugog je uvek bila misterija. 

Tim istraživača sa Harvarda ističe da su možda otkrili delove mozga povezane sa moždanim stablom koji na taj način održavaju svest. 

Kako bi bolje razumeli zašto su neki pacijenti i pored teških povreda ostajali budni, dok su drugi padali u komu, naučnici su analizirali mozak 36 pacijenata sa lezijom moždanog stabla. 

Dvanaestoro njih, tačnije trećina, bilo je u komi, dok su 24 pacijenta ostala svesna. 

Saznajte i Da li zaista koristimo samo 10 odsto mozga?

Deset od dvanaest nesvesnih pacijenata imalo je oštećenje u jednom delu srednjeg mozga. Samo jedna osoba od 24 svesne imala je isto oštećenje. Očigledno da je ovaj delić mozga povezan sa održavanjem svesti. 

Naučnici su zatim proučavali snimke zdravog mozga gde su primetili dve oblasti povezane sa apomenutim delom srednjeg mozga. To ih je dovelo do zaključka da njihova veza igra bitnu ulogu u regulisanju svesti. 

Dalje veruju da bi od suštinskog značaja mogla biti dva dela korteksa. Kako bi nastavili sa svojim istraživanjem, neophodna je potvrda od strane nezavisnih grupa, kao i veći broj ispitanika. 

Ako su istraživači u pravu, tačnije, ako su zausta uspeli da identifikuju delove mozga odgovorne za ljudsku svest, rezultati bi bili od neprocenjihov značaja za pacijente u komi njihovim porodicama jer bi usledili novi načini lečenja. 

To je samo još jedan primer kako tehnologija pomaže u otkrivanju sve složenije biologije.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka