Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekspert SZO: Svako ko insinuira da postoji veza između vakcina i autizma je prevarant

Roditelji izlažu decu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu, rekao je ekspert za program imunizacije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Rob Batler, navodeći da prevaranti povezuju MMR vakcinu s autizmom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ekspert za program imunizacije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Rob Batler je na regionalnom sastanku o imunizacijama, koji se održava u Budvi, kazao da bi roditelji pre donošenja odluke trebalo da dobiju pouzdanu informaciju, zasnovanu na pouzdanom izvoru.

"Roditelji moraju sami da donesu odluku, ali moraju i da shvate da decu izlažu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu. Dakle, odgovornost je na njima, ali i na zdravstvenim radnicima, jer oni treba da motivišu roditelje i da pruže relevante i na dokazima zasnovane informacije", rekao je Batler i dodao da će bolest svakako naći put do populacije koja nije zaštićena vakcinom. 

On se osvrnuo i na situaciju u regionu i istakao da su na Kosovu bila dva smrtna slučaja zbog malih boginja, a slučajevi oboljevanja zabeleženi su i u pojedinim delovima Srbije.

Osvrćući se na tvrdnje antivakcinalnog lobija o povezanosti MMR vakcine i autizma, Batler je rekao da je svako ko insinuira da postoji takva veza prevarant i precizirao da je sve počelo od diskreditovane studije jednog tvrdoglavog naučnika iz njegove zemlje koji se nije bavio praksom 15 godina.

Pogledajte i Dr Zoran Radovanović: Odluka o vakcinaciji nije demokratsko, već civilizacijsko pitanje

Batler je istakao da su SZO i partneri u međuvremenu uradili hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročno posledična veza između MMR vakcine i autizma.

"Nažalost, antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve boginja koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzorkovale epidemije i smrtne slučajeve", kazao je Batler, prenela je Televizija Crne Gore. 

Zamenik regionalne direktorke SZO za Evropu Nerdet Emiroglu istakla je važnost sastanka koji predstavlja jedinstvenu mogućnost da se sagleda ostvareni napredak u oblasti imunizacije u Evropi.

"Govorićemo o izazovima sa kojima se suočava svaka od zemalja prilikom imunizacije. Znamo da vakcinacijom spasavamo živote i želimo da dopremo do svakog pojedinca na lokalnom nivou kako bismo ostvarili što veći obuhvat vakcinacijama", istakla je Nedret. 

Otkrijte i 4 najčešće zablude o vakcinama

Nedret ja kazala da postoji grupa različitih razjedinjenih pojedinaca koji imaju različite interese, a roditelji pre donošenja odluke o vakcinaciji moraju da znaju ko stoji iza takvih grupa.

Više o ovoj temi čitajte u novom, novembarskom broju časopisa National Geographic Srbija.

Izvor: FoNet, N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka