Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega je ljudski život sigurniji u rukama ženskog hirurga?

Iako je uvreženo mišljenje da su muški lekari spretniji i stručniji, kanadska studija je pokazala da su žene veštije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Stopa smrtnosti pacijenata nakon operacija koje obave hirurškinje neznatno je manja nego kad ih operišu hirurzi, pokazalo je nedavno kanadsko istraživanje.

Analiza je sprovedena na 104.630 pacijenata koji su podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod ukupno 3.314 različita hirurga, među kojima je bilo 2.540 hirurga i 774 hirurškinje.

Iako je uvreženo mišljenje da su muški lekari spretniji i stručniji, kanadska studija je pokazala da su žene veštije, da upute slede preciznije i da im je veština komuniciranja s ostatkom tima bolja, kaže koautor studije dr. Raž Satkunasivam, hirurg bolnice Hjuston Metodist.

"Hirugija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a lekarke u toj struci moraju biti 'bolje od najboljih' da bi uspele", kazao je.

„Tihi ubica“ koji odnosi više života nego rak dojke: 7 ranih simptoma raka pankreasa

Po istraživanju se kod pacijenata koje operišu hirurškinje u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodi prosečno 12 odsto manje komplikacija i smrti.

Na svakih 230 operativnih zahvata dogodila se jedna smrt više kada su ih obavljali hirurzi.

Rezultati su pokazali da hirurškinje posvećuju više pažnje pacijentima i da su manje sklone riziku, pa će u slučaju nedoumice najpre upitati za savet ostale članove tima.

Autori studije kažu da su rezultati istraživanja relativni te da se ne može govoriti o pravilu, što znači da ne treba strahovati od ishoda operacije ovisno o polu lečnika koji će vas operisati.

"S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata kroz istoriju i nevidljivi 'stakleni zid' kada su u pitanju rukovodeće pozicije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plata hirurga i hirurškinja, ova studija je vrlo značajna. Pokazuje da bi trebalo da postoji jednakost među polovima kada je reč o navedenim profesionalnim standardima", smatra dr. Heder Lodž, naučnica na Univerzitetu Tomas Džeferson u Filadelfiji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka