Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki uspeh: Nakon 15 godina u vegetativnom stanju, pacijent odreagovao na stimulaciju nerva

Tridesetpetogodišnji muškarac je nakon terapije mogao da okreće glavu i reaguje na dešavanja u svojoj okolini.

 Izvor: Moždana aktivnost tokom razmišljanja Foto: Profimedia

Eksperiment, koji je opisan u poslednjem izdanju časopisa Current Biology, mogao bi da razbije uobičajeno verovanje da pacijenti koji provedu više od godinu dana u vegetativnom stanju ne mogu da povrate svest. 

Tridesetpetogodišnji muškarac iz ove studije je 15 godina bio u vegetativnom stanju. Nakon samo jednog meseca stimulacije pneumogastričnog živca (najduži nerv u ljudskom telu, koji povezuje mozak sa srcem, plućima i digestivnim traktom) niskog intenziteta, moždana aktivnost pacijenta kao i njegove reakcije na okolno okruženje su se povećali do tačke koju doktori smatraju minimalnom. 

Saznajte i 8 neobičnih medicinskih slučajeva

„Izabrali smo pacijenta koji je bio u vegetativnom stanju 15 godina ne pokazujući znakove promene od saobraćajne nesreće“, rekla je vodeća autorka studija Angela Sirigu, direktorka Instituta kognitivnih nauka. Za 15 godina, koliko je proveo u vegetativnom stanju, muškarac nije pokazivao znakove da je svestan svog okruženja. Mogao je da otvori oči, ali nije reagovao ni na šta što se dešava oko njega.

Ovo se promenilo nakon što je neurohirurg implantirao uređaj u grudi pacijenta koji je trebalo da stimuliše pneumogastrični nerv (ovaj nerv je poznat po ulozi u uzbuđenju, budnosti i reakciji na stres). 

Tokom terapije stimulisanja nerva, muškarac je postepeno postao svestan svoje okoline i počeo da reaguje na jednostavne naredbe. Mogao je prati objekat očima ili da okrene glavu nakon što bi ga zamolili da to uradi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka