Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici napravili antitelo koje napada 99 odsto sojeva HIV virusa

Naučnici su dizajnirali antitelo koje napada 99 odsto vrsta HIV virusa i može da spreči infekciju kod sisara.

  Izvor: Foto: Profimedia

Antitelo je stvarano na taj način da napada tri kritična dela virusa, što otežava HIV virusu da se odupre njegovim efektima. 

Istraživanje je rađeno u saradnji američkog Nacionalnog instituta zdravlja i farmaceutske kompanije Sanofi. Testovi na ljudima počeće naredne godine kako bi se videlo da li antitelo može da spreči ili leči infekciju, navodi BBC.

Saznajte i 10 stvari koje treba da znamo o virusima

Ljudsko telo prisiljeno je da se bori protiv HIV virusa zbog neverovatne sposobnosti ovog virusa da mutira i da se menja. 

Tri soja HIV-a kod jednog pacijenta mogu da se porede sa onima kod gripa, tako da se imuni sistem bori sa ogromnim brojem oblika. 

Međutim, nakon višegodišnje infekcije, kod malog broja pacijenata razvije se moćno oružje nazvano široko neutrališuća antitela, koje napada bazu virusa i može da uništi veliki deo HIV-a. 

Saznajte iIz kog grada je HIV počeo da se širi svetom?

Naučnici pokušavaju da koriste ova antitela kao način lečenja HIV-a ili da spreče samu infekciju. 

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Science, kombinuju se tri takva antitela u jedno moćno antitelo trostrukog efekta

U eksperimentima koji su vršeni na 24 majmuna utvrđeno je da nijedna životinja kojoj je dato antitelo nije razvila infekciju prilikom kasnijeg ubrizgavanja virusa HIV-a.

Izvor: N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka