Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potrošnja antibiotika u Srbiji pet puta veća nego u Evropskoj uniji

Opsežna studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u Srbiji antibiotici troše pet puta više nego u Evropskoj uniji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U Srbiji je potrošnja antibiotika pet puta veća nego u Evropskoj uniji, izjavila je juče u Nišu profesorka Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja Milica Bajčetić.

Prema njenim rečima, u Srbiji se u proteklom periodu potrošnja antibiotika kretala od 1.200 do 1.500 doza na 1.000 dece, dok je u skandinavskim zemljama i zemljama centralne Evrope potrošnja između 200 i 300 doza. 

„Već deset godina pratimo potrošnju antibiotika kod nas i ustanovili smo da je daleko iznad obima potrošnje u svetu“, rekla je Bajčetićeva na predavanju za pedijatre organizovanom u okviru projekta Ministarstva zdravlja koji ima za cilj racionalnu upotrebu antibiotika. 

Antibiotik po kilogramu šnicle: Životinje će ove godine uneti više antibiotika nego ljudi

Ona je rekla da je projekat Ministarstva zdravlja usmeren na racionalno prepisivanje antibiotika u pedijatriji i na suzbijanje rezistencije. 

„Podaci o rezistenciji na antibiotike su alarmantni. Rezistencija na antibiotike je povećana, a najveća je na cefalosporin“, rekla je Bajčetićeva. 

Ona je rekla da se 80 odsto antibiotika prepisuje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da se tu generiše rezistencija. 

„Kada takav pacijent dođe u sekundarnu bolničku ustanovu, on ima teži oblik oboljenja i oslabljen imunitet. To pogoduje razvoju multirezistentnih bakterija koje mogu dovesti do smrti“, rekla je Bajčetićeva. 

Otkrijte i Kako su se lekari borili protiv infekcija pre otkrića antibiotika?

Prema njenim rečima, zahvaljujući projektu za racionalnu upotrebu antibiotika koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2015. godine i kontinuiranoj edukaciji lekara, potrošnja antibiotika u Srbiji smanjena je za 15 odsto. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka