Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAVISNOST: Kako droge utiču na mozak? (VIDEO)

Pogledajte šta se dešava u mozgu nakon korišćenja droga.

  Izvor: Foto: Printscreen

Zavisnost postoji u mnogim oblicima i zarobljava milione ljudi širom sveta, čineći da se nekontrolisano vrte u začaranom krugu.

Poslednjim istraživanjima o funkcionisanju mozga, naučnici izazivaju uvreženo mišljenje da zavisnost predstavlja neku vrstu moralnog posrnuća i fokusiraju se na razvijanje novih načina lečenja.

Kako bismo razumeli zavisnost, od pomoći je da razumemo kako detaljno funkcioniše sistem nagrađivanja u mozgu, koji je izgrađen oko hemikalije koja se zove dopamin.

Kad uradimo nešto što nam pomaže da preživimo poput konzumiranja hrane, društvene interakcije i prokreacije, mozak nas nagrađuje eksplozijom dopamina što doživljavamo kao zadovoljstvo.

Saznajte i Pet mitova o drogama u koje verovatno verujete

Šta se dešava mozgu pod uticajem droga?

Različite droge uzajamno deluju sa sistemom nagrađivanja na jedinstvene načine kako bi održale sinapse veštački preplavljene dopaminom.

Ta navala dopamina može da preusmeri vaš mozak u tom smislu da želi više droge, što dovodi do zavisnosti. Svaka droga koja se zloupotrebljava utiče na hemiju mozga na poseban način, ali sve podižu nivo dopamina visoko iznad prirodne granice.

Kako mozak funkcioniše kad su uzete velike količine kokaina, heroina, metamfetamina?

TRAVA: Nova saznanja o marihuani

Pogledajte video i saznajte:

Kako dolazi do zavisnosti i koji su najnoviji tretmani lečenja, saznajte u tekstu Zavisni mozak, koji je objavljen u septembarskom broju NG Srbija.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka