Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova istraživanja: Kako Zika virus može da pomogne u borbi protiv smrtonosnog tumora mozga?

Zika virus može da bude ozbiljna pretnja po zdravlje, ali istraživači smatraju da bi ovaj virus mogao da bude iskorišćen za lečenje druge razarajuće bolesti: tumora mozga.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nova studija, koja je objavljena u časopisu The Journal of Experimental Medicine, sugeriše da bi ista svojstva koja Zika virus čine opasnim po nerođenu decu mogla da budu korisna u lečenju tumora mozga kod odraslih osoba. Eksperimenti su za sada sprovođeni samo u laboratorijskim posudama i na životinjama, a potrebno je mnogo više istraživanja pre nego što bude testirana na ljudima. 

Tajne mozga:10 činjenica o najinteresantnijem organu ljudskog tela

Smatra se da Zika virus pogađa i ubija matične ćelije mozga, pa žene zaražene ovim virusom tokom trudnoće imaju povećani rizik da rode decu sa neurološkim problemima. Međutim, odrasli imaju manje matičnih ćelija u mozgu, pa je i efekat Zika virusa manje ozbiljan, otkrivaju istraživači. 

Štaviše, rast određenih tumora mozga, uključujući često smrtonosni glioblastom, može da bude ubrzan i matičnim ćelijama mozga koje se dele i daju nove ćelije tumora. Ove ćelije glioblastoma su obično otporne na terapije kao što su hemoterapija i zračenje i mogu podstaći povratak ćelija raka nakon lečenja.

Istraživači su pretpostavili da Zika virus može da targetira ove matične ćelije mozga.

Zika virus:10 najčešćih pitanja i odgovora o novoj pretnji

Pre svega, istraživači su došli do otkrića da Zika virus pretežno pogađa i ubija ćelije glioblastoma u laboratorijskim posudama, bez velikog uticaja na moždane ćelije odraslih.

Sporiji rast tumora i duži život

Koji još virusi mogu da budu potencijalni "lek"?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka