Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici izumeli olovku koja otkriva rak za samo 10 sekundi

Ovaj uređaj bi mogao da olakša uklanjanje kancerogenog tkiva i učini ga još preciznijim.

  Izvor: Foto: Printscreen/Youtube

„Da li ste izvadili sve?“ Ovo je često pitanje pacijenata obolelih od raka nakon što se probude posle operacije. Nažalost, hirurzi retko to mogu zasigurno da tvrde.

Oni će svakako pokušati da izvade celo bolesno tkivo, ali nikad ne mogu da budu 100 odsto sigurni. 

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu i Medicinskog fakulteta Bejlor su na dobrom putu da pronađu rešenje i učine operacije raka bržim, efikasnijim i preciznijim. Oni su izumeli olovku koja može za samo nekoliko sekundi da detektuje bolesno tkivo.

Najvažnija studija XXI veka:Naučnici otkrili koji vitamin smanjuje rizik od raka

Novi uređaj nazvan MasSpec Pen je veličine olovke i koristi tehniku masovne spektrometrije. Funkcioniše tako što olovka oslobađa nekoliko kapljica vode na površinu tkiva. Kapljice vode privlače biomolekule iz tkiva i onda natrag u olovku, koja vrši brzu molekularnu analizu da bi otkrila da li su delovi kancerogeni ili ne. U roku od nekoliko sekundi, hirurzi znaju da li treba da uklone tkivo ili ne, piše Smithsonian.

„Ovom olovkom možemo da testiramo tkivo bez njegovog prethodnog odstranjivanja. Trenutno, sve što želimo da ispitamo, moramo da uklonimo. A naravon da ne želimo da sečemo normalno tkivo. Ovaj izum nam omogućava da budemo precizniji“, kaže Džejms Saliburk, profesor hirurgije sa Medicinskog fakulteta Bejlor koji je pomogao u razvijanju ovog uređaja. 

Pročitajte i Naučnici iz Rusije pronašli lek za rak?

Tim istraživača, predvođen profesorkom hemije sa Univerziteta u Teksasu Livijom Šiavinato Eberlin, testirao je ovu olovku na tkivu uklonjenim iz tela 253 pacijenta obolelih od karcinoma.

Olovka je uspostavila dijagnozu u roku od 10 sekundi sa 96 odsto tačnosti. Ovaj uređja je takođe mogao da detektuje suptilne promene u tkivima na marginama između normalnih i kancerogenih tkiva.

Za sada je olovka testirana samo na tkivima u laboratoriji, a tim istraživača će sa ispitivanjima u operacionoj sali početi 2018. godine. 

Saznajte i Zašto neki pušači dobijaju kancer, a neki ne?

„Još uvek nismo dokazali da će ovo funkcionisati u operacionoj sali“, kaže Saliburk. Međutim, ukoliko se pokaže uspešnim u ispitivanjima, ovaj uređaj bi mogao da olakša proces uklanjanja kancerogenog tkiva i učini ga bržim i efikasnijim.

Ovaj uređaj bi mogao da olakša uklanjanje kancerogenog tkiva i učini ga još preciznijim.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka