Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Efikasna zaštita kože od sunčevih zraka: Krema za sunčanje od DNK sperme lososa?

Najnovije istraživanje naučnika moglo bi potpuno da napravi revoluciju u pravljenju krema za sunčanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Verovatno jedan od najdosadnijih delova na letovanju jeste redovno nanošenje kreme za sunčanje. Ne brinite, naučnici rade na rešavanju ovog problema koristeći potpuno neočekivani sastojak: DNK sperme lososa

„Ultraljubičasti zraci mogu da oštete DNK što nikako nije dobro za kožu. Onda smo došli na sledeću ideju. Šta će se desiti ako zapravo budemo koristili DNK kao žrtveni sloj? Umesto oštećenja DNK unutar kože, oštetićemo sloj na koži“, kaže autor studije Gaj Džerman, biomedicinski inženjer sa Univerziteta Bingamton.

Pročitajte i Naučnici otkrili tajnu preplanulog tena bez izlaganja sunčevim zracima

Za ovu najnoviju studiju, koja je objavljena u časopisu Scientific Reports, naučnici su uzeli DNK iz sperme lososa i stavili je na staklene ploče, pa pustili da se osuši stvarajući tanak film. Potom su ovaj tanak sloj stavili između generatora ultraljubičastog svetla i senzora kako bi videli kako će funkcionisati u blokiranju štetnih zraka.

Ovaj sastojak se dobro pokazao blokirajući 90 odsto ultraljubičastih zraka koji izazivaju tamnjenje i oštećenje, gorenje kože i 20 odsto mnoštva UV zraka koji mogu da igraju značajnu ulogu kod raka kože.

Efikasnije od kreme za sunčanje

Ono što je još interesantnije, čini se da je sloj DNK reagovao potpuno drugačije od uobičajenih krema za sunčanje: kako je svetlost padala na ovaj sloj, on je postajao jači. 

Naučnici nisu sigurni kako se to dogodilo, ali veruju da je povezano ili sa DNK molekulima u sloju koji na neki način postaju sposobni da apsorbuju više svetlosti ili sa kristalnom strukturom filma koja menja reakciju na izloženost svetlosti čineći ga gušćim i sposobnijim da blokira ili apsorbuje svetlost.

Pročitajte i Zašto na Havajima žele da zabrane upotrebu kreme za sunčanje?

Zašto baš sperma lososa? „Ne radi se o tome da smo birali spermu lososa. To je samo jedan od dostupnih izvora DNK“, kaže Džerman. 

Ne nadajte se još uvek. Pre svega, testirana supstanca nije krema za sunčanje i neće se u skorije vreme naći na policama u apoteci. Ipak, ovo otkriće bi moglo da pomogne kompanijama da naprave efikasniju kremu za sunčanje, naročito zato što naučnici brinu o dugoročnim efektima hemikalija iz kreme za sunčanje na životnu sredinu. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka