Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 revolucionarnih otkrića koja su dobila Nobelovu nagradu iz oblasti medicine

Predstavljamo vam otkrića koja su najviše uticala na tok medicine.

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Lečenje difterije i tetanusa

Prva Nobelova nagrada za medicinu ili fiziologiju je dodeljena 1901. godine nemačkom istraživaču Emilu fon Beringu za rad na serumskoj terapiji, metodi lečenja bolesti davanja seruma krvi imunim životinjama. Ova terapija je korišćena u tretiranju difterije i tetanusa, piše LiveScience.

2. Penicilin

Samo nekoliko otkrića je napravilo revoluciju u medicini poput otkrića prvog prirodnog antibiotika penicilina 1928. godine do kojeg je došao ALeksandar Fleming. Nobelova nagrada je 1945. godine dodeljena Flemingu, biohemičaru Ernstu Borisu Čejnu i australijskom patologu Hauardu Volteru Floriju za otkriće antibiotika i njegov lekovit efekat na različite infektivne bolesti. Dobijen iz gljive Penicilium, penicilin leči niz bakterijskih infekcija i spasio je živote bezbroj ranjenih vojnika tokom Drugog svetskog rata.

Saznajte i 10 najvažnijih otkrića koja nisu dobila Nobelovu nagradu

3. Lečenje tuberkuloze

Selman Vaksman je 1952. godine osvojio Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće streptomicina, prvog antibiotika za tuberkulozu. Oko ove nagrade se diglo mnogo prašine, jer saradnik Albert Šac nije nagrađen, za šta je tužio Vaksmana i dobio spor i prava, ali nikad nije dobio Nobelovu nagradu.

4. Dvostruki heliks 

Džejms Votson, Frensis Krik i Moris Vilkins su osvojili nagradu 1962. godine za otkriće strukture i značaja dezoksiribonukleinske kiseline, poznatije kao DNK. Rad Rozalind Frenklin je bio ključan u razumevanju i rešavanju sturkture DNK, ali je ona umrla 1958. goidne i nije osvojila nagradu, a istraživači koji su takođe značajno doprineli svojstvima DNK, ali nisu osvojili nagradu su Aleks Stoks, Herbert Vilson, Ervin Čargaf i Osvald Ejvori.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka