Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRELAZAK: Šta je smrt?

Pošto je u martu 2015. godine, sa svoje nepune dve godine, pao u ledenu bujicu, Gardel Martin je bio mrtav više od sat i po. Tri i po dana kasnije iz bolnice je izašao živ i zdrav. Njegova priča je jedna od mnogih koje naučnike ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ceo tekst Prelazak možete da pročitate u National Geographic iz aprila 2016. godine

...AKO SE ČUDO definiše kao vraćanje iz mrtvih, onda se čuda u medicini ponekad i događaju.

Porodica Martin veruje da je svedočila čudu nakon što je njihov najmlađi sin Gardel umro kada je prošle zime upao u ledenu bujicu. On s majkom, ocem i šestoro starijih braće i sestara živi na velikom seoskom imanju u centralnoj Pensilvaniji, koje deca vole da istražuju. Jednog toplog martovskog dana 2015. godine dva brata su izvela Gardela, koji još nije bio napunio dve godine, da se igraju. Detence je izgubilo oslonac i upalo u reku stotinu metara od kuće. Braća su primetila da ga nema i izbezumili su se što ne mogu da ga nađu. Kada su spasioci stigli do Gardela – koga je iz vode izvukao komšija – dečakovo srce nije kucalo već najmanje 35 minuta. Tehničari hitne pomoći započeli su kompresiju grudnog koša, ali nisu uspeli da pokrenu srce. Nastavili su oživljavanje dok su jurili ka 16 km udaljenoj Evangelističkoj zajednici, najbližoj bolnici. Nije imao puls, a telesna temperatura mu je bila 25 stepeni Celzijusa, više od 11 stepeni ispod normale. Odatle su ga helikopterom prebacili u Medicinski centar Gajzinger, 29 kilometara udaljen od Denvila. Srce i dalje nije kucalo.

„Nije davao nikakve znake života”, seća se Ričard Lambert, direktor službe za pedijatrijsku sedaciju i član tima za urgentnu pedijatriju koji je dočekao helikopter. „Izgledao je kao dete koje je... Pa, bio je beživotan, potamneo. Usne su mu bile plave...” Lambertov glas slabi dok se priseća tog užasnog trenutka. Znao je da se deca koja se utope u ledenoj vodi ponekad oporave, ali nikada nije čuo da se povratilo neko koje je bilo mrtvo tako dugo kao Gardel. Što je još gore, dečak je imao šokontno nisku pH vrednost krvi, što je znak predstojećeg otkazivanja organa.

Jedan lekar iz Bolnice za decu „Dženet Vajs” pri medicinskom centru Gajzinger Lambertu i njegovom kolegi Frenku Mafiju, direktoru odeljenja za urgentnu pedijatriju u toj ustanovi, sugerisao je da bi možda trebalo odustati od oživljavanja. Ali oni su hteli da nastave. Bili su zadovoljeni svi kriterijumi za „vraćanje iz mrtvih”. Voda je bila hladna, dete je još bilo malo, reanimacija je započeta samo nekoliko minuta nakon davljenja i nije prekidana. Hajde da nastavimo još malo, rekli su okupljenom timu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka