Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto volimo da slušamo tužnu muziku?

Japanski istraživači smatraju da tužna muzika može da evocira pozitivne emocije, što bi moglo da pomogne mnogim ljudima da se izbore sa negativnim emocijama u svakodnevnom životu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Japanski istraživači sa Univerziteta umetnosti i Naučnog instituta Riken ispitivali su zašto mnogi ljudi uživaju da slušaju tužnu muziku. U njihovom istraživanju, učestovalo je 44 ispitanika i dato im je da preslušaju dve tužne (Glinkin Nokturno u f -molu i Blumenfeldovu etidu u g-molu) i jednu veselu kompoziciju (Koncertni alegro u G-duru Enrikea Granadosa). Naime, treba napomenuti da se pesme i kompozicije pisane u durskim lestvicama smatraju veselim, a u molskimtužnim. Potom su Ai Kavakami i njegove kolege zamolile ispitanike da opišu kako su doživeli muziku koju su slušali i kako se osećaju, piše Science Daily.

Naučnici su objasnili da je tužna muzika evocirala kontradiktorna osećanja zato što su učesnici u studiji opisali tužnu muziku tragičnijom, manje romantičnom i manje radnosnom nego što su se tako zaista osećali dok su je slušali.

„Generalno, tužna muzika izaziva tugu kod slušalaca, a tuga je neprijatna emocija. Ukoliko tužna muzika izaziva samo negativna osećanja, ne bismo je slušali“, rekli su istraživači.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka