Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega se muškarci goje u predelu stomaka?

Kada se muškarci goje, primarno mesto na kome se masnoća zadržava jeste njihov stomak. Zbog čega je to tako i da li oni zbog toga češće oboljevaju od dijabetesa u odnosu na žene, otkrili su doktori sa univerziteta u Kaliforniji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko muškarac unosi više kalorija nego što troši, masne naslage počinju da se talože u predelu stomaka što je vrlo nezdravo, ističu doktori sa Univerziteta u Kaliforniji. Kada u stomaku više “nema mesta” za masnoću, ona počinje da se akumulira u jetri, pankreasu i mišićima. To dovodi do problema kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, holesterol i srčani problemi

Nasuprot tome, zahvaljujući hormonu estrogenu, žene imaju tendenciju da zadržavaju masnoću na svojim kukovima i butinama. Masnoća u tim delovima tela daje ženama energiju koja im je potrebna onda kada su u drugom stanju ili u procesu dojenja novorođenčeta.

Žene generalno imaju više kapaciteta za čuvanje masnoće nego što je to slučaj kod muškaraca. Kapaciteti koji se nalaze u predelima kukova i nogu su toliko veliki da je potrebno dosta nakupljene masnoće kako bi ona krenula da se taloži u stomaku. Kada se ti kapaciteti popune, masnoća počinje da se akumulira u preostalim delovima tela. 

Jednom kada žena dođe u menopauzu, njen nivo estrogena opada. Kada se to desi, telo žene prestaje da taloži masnoću u kukovima i nogama i počinje da je prikuplja u predelu stomaka. To objašnjava zbog čega starije žene, u većini slučajeva, imaju izražen donji deo stomaka, baš kao muškarci.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka