Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicina i Psihologija

Kako je ljudska vrsta izgubila rep čak dva puta?

Autor Kristina Mišić
Autor Kristina Mišić

Nova istraživanja su utvrdila da su naši davni preci izgubili repove, ne samo jednom već dva puta. O čemu je reč, saznajte u nastavku...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Current Biology, ne samo da su pomogli pri objašnjenju zbog čega ljudi nemaju repove nalik psećim, nego su rasvetlili i činjenicu zašto svi imamo repnu kost (trtičnu) i započinjemo život s pravim repom koji postepeno nestaje. 

Istražujući samo poreklo ovih misterioznih tragova, vraćamo se na ribe. Tokom studije, profesorka Salan sa Univerziteta u Pensilvaniji, analizirala je mladunce fosilnih (praistorijskih) riba stare 350 miliona godina. One su, kao daleki preci kopnenih životinja koje imamo danas, imale ljuspičasti, mesnati rep i fleksibilno rep-peraje.

Zahvaljujući istraživanju, Salan je shvatila da su te dve strukture potpuno odvojene. Poredeći stukturu repova fosilnih ostataka riba i riba kakve danas poznajmo, ona je ustanovila da su dva repa spojena u jedan veliki. Ovo otkriće preokreće bar dva veka naučnih verovanja da su savremeni repovi riba nešto što dovodi u vezu ove životinje sa našim kopnenim precima. Ribe su izgubile svoj mesnati rep i od njega stvorile fleksibilan koji im pomaže u kretanju kroz vodu, piše Live Science.

Druge kopnene životinje (kao što su psi, mačke, krave i druge) su ga zadržale i služe im za vizuelnu komunikaciju, teranje insekata ili neke druge funkcije.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka