Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicina i Psihologija

Rezultati nove studije: Prvorođena deca su lošijeg zdravlja?

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Možda prvorođena deca imaju određenu prednost kad je u pitanju pažnja roditelja, ali prema rezultatima nove studije, ova deca su podložnija bolestima i zdravstvenim problemima, od gojaznosti do povišenog krvnog pritiska.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Prednost pažnje i sredstava roditelja može postati teret, pa tako stres od uspeha u školi, ispunjenja poslovnih očekivanja mogu se kriti iza nekih zdravstvenih problema.

Istraživanje (najveće ovog tipa) bilo je bazirano na zdravstvenim podacima skoro 400.000 Norvežana, skupljenih više od četvrt veka, piše Daily Mail.

„Sveukupno, otkrili smo da su prvorođena deca manje zdrava u pogledu fizičkih markera poput krvnog pritiska, triglicerida i indikatora prekomerne težine i gojaznosti“, rekla je vođa istraživanja profesor Sandra Blek sa Univerziteta Teksas u Ostinu.

„Na primer, u poređenju sa petim detetom u porodici, prvorođena deca imaju 5 puta veće šanse za gojaznost i 7 procenata više za povišen krvni pritisak tako da, za razliku od obrazovanja i zarade, ne postoji jasna prednost prvorođenih u zdravstvenom pogledu“, dodaje Sandra.

Nastava vas očekuje na narednoj strani >>>

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka