Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epidemija gripa: Koja dva tipa virusa su zastupljena u Srbiji?

Otkrijte koji virusi su trenutno odgovorni za epidemiju u našoj zemlji, kao i koja je najbolja preventiva od virusa gripa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kijavica, kašalj, bol u stomaku, temperatura, produženi raspust ili bolovanje. Scenario epidemije gripa nam je ovih dana dobro poznat. Prema statistici iz izveštaja „Aktuelna epidemološka situacija gripa u sezoni 2016/2017“ Instituta za javno zdravlje „Batut“, broj obolelih u Srbiji je oko sto hiljada. Ova brojka, međutim, uključuje samo broj obolelih koji su se prijavili lekaru.

Neki od vas, koji su ovaj grip preležali uz minimalno poteškoća, verovatno se pitaju čemu toliko panike. Grip, ili stručno nazvan virus influence, nije uvek bilo lako savladati. Štaviše, epidemije su umele da budu katastrofalne. Najpoznatija i najpogubnija pandemija gripa, zvana „španska groznica“, desila se 1918. godine, i zahvatila je oko 500 miliona ljudi od kojih je umrlo čak 20 miliona.

Iako je danas teško zamisliti ovakvu smrtnost, to ne znači da je grip postao potpuno bezazlen. I tokom epidemije koja trenutno traje u Srbiji registrovani su smrtni slučajevi. Posebno su ugrožena grupa deca starosti do četiri godine, a najveći broj zaraženih se nalazi i u uzrasnoj grupi 5-14.

Izveštaj „Batuta“ kaže da se ovom epidemijom šire dva tipa gripa A(N3) i V

Šta ovo znači? Oba tipa virusa su tzv. RNK virusiiz familije Ortomiksovirusa. Osnovna razlika među njima je što influencu tipa A mogu preneti i životinje i ljudi, dok je influenca V isključivo ljudski virus. Influenca V nema podtipove i manje je štetna od influence A. Pored načina prenošenja, razlikuju se i na osnovu nukleoproteina – molekula koji prenosi RNK influence, i na osnovu kojeg nastaju antitela.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka