Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće koje menja sve što znamo: Ćelije raka dojke metastaziraju pre dijagnostikovanja tumora?

Rezultati najnovijih istraživanja da se ćelije raka dojke šire do drugih delova tela mnogo pre nego što se tumor uopšte dijagnostikuje radikalno menjaju dosadašnju tezu da se metastaziranje dešava isključivo u kasnim stadijumima ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici su otkrili da čak pre nego što se tumor uopšte dijagnostikuje, ćelije raka se šire do drugih organa u telu gde mogu da se skrivaju godinama pre nego što počnu da rastu i da se razmnožavaju.

Međutim, zato što se razdvoje od originalnih ćelija raka veoma rano, možda ne mogu da odgovore na isti tretman kao tumor.

Ova otkrića, koja su objavljena u časopisu Nature, naglašavaju ozbiljnost najranijih faza raka i takođe objašnjavaju kako se kod nekih ljudi razvije sekundarni karcinom bez prevashodnog otkrića primarnog tumora. 

Do sad se mislilo da je kancer u svojom naprednoj fazi ili u stadijumu 4 najveći rizik od širenja ćelija. Najnovija otkrića pokazuju da se rak dojke širi u nultoj fazi, pre nego što je tumor dijagnostikovan.

Metastaziranje raka je uzrok smrti u većini slučajeva obolelih od raka dojke i jedan od ključnih problema u lečenju bolesti.

„Ovo istraživanje pruža uvid u mehanizme širenja ranog kancera i može da osvetli nerazjašnjeni fenomen. Zašto od 5 procenta pacijenata obolelih od raka imaju metastaze bez prethodno dijagnostikovanog tumora i najvažnije - zašto je toliko teško lečiti kancer koji se raširio“, navodi glavna pitanja profesor hematologije Hulio Aquirre-Ghiso.

„Biološki, ovaj novi model ranih metastaza iskušava sve što smo do sada znali o širenju kancera i stvaranja metastaza“, kaže Ghiso.

Ovo istraživanje takođe pokušava da otkrije zašto se ćelije raka šire.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka