Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicina i Psihologija

Susret voda: Znate li gde se nalazi jedan od najneverovatnijih prizora na svetu?

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Iako je mnogima prva asocijacija na ovaj prizor ogromni peščani sprud ili zagađenje, zapravo se radi o jednom od najlepših prirodnih fenomena koji se vidi čak i iz svemira. Evo o čemu je reč...

Izvor: Foto: Profimedia

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za sve koji posete brazilski grad Manaus je upravo ova - susret voda u Brazilu.

U pitanju je fenomen koji čine vode iz reka Rio Negro i Solimoes. One se susreću u donjem toku reke Amazon, ali se ne mešaju u počeku.

Ovaj fenomen se dešava i blizu Santarema sa rekama Amazonom i Tapahos

Ovaj neverovatni fenomen se proteže 6 kilometara i prouzrokovan je nepomirljivim razlikama u svojstvima vode između ove dve reke.

Rio Negro kao što samo ime kaže je reka čija voda izgleda skoro crna. Relativno je providna, a njena boja čaja proističe iz velike količine biljnog materijala u vodi koje dolaze iz džungli Kolumbije. Voda u proseku iznosi 28 stepeni Celzijusovih i teče sporo (približno 2 kilometra na čas).

Rio Solimoes je reka kremaste boje usled velike količine nanosa koje voda kupi kako teče ispod planina Anda. Voda je malo hladnija (22 stepena Celzijusovih) i mnogo brža nego Rio Negro (6 kilometara na čas).

Razlike u kompoziciji, brzini, temperaturi i gustini sprečavaju mešanje ove dve reke čim se sretnu. Kontrast u boji je evidentan, pa ovaj fenomen može da se vidi čak iz svemira.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Najnovije

Priroda

Nauka